Linkovi

Haradinaj protiv promena granica


Učesnici samita u Draču.
Učesnici samita u Draču.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se zalaže za očuvanje aktuelnih granica Kosova i da nema potreba za kreativnošću u crtanju granica

Na skupu o ekonomskoj saradnju u regionu, koji je održan u ponedeljak u Draču u Albaniji, on je rekao da Kosovo ima svoje granice, da ima granicu sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i sa Srbijom.

"Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam je potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica", izjavio je Haradinaj, dok je evropski komesar za proširenje Johanes Han, na pitanje o sporazumu Kosova i Srbije, odgovorio da nije spreman da to komentariše i ponovio stav Brisela da nijedna zemlja neće moći da uđe u EU ako ne reši nesuglasice sa susedima.

"Nije prikladno u ovoj fazi komentarisati pregovore koji su u toku. Sledeći sastanak u Briselu, između Vučija i Tačija, neće biti poslednji, nego jedan u nizu", objasnio je Han.

A na svom tviter nalogu, Han je napisao da se u Draču, na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana, razgovaralo o tri ključne komponente regionalne ekonomske zone - smanjenju troškova rominga, međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija i agendi regionalnih investicija.

Građani će imati korist od napretka u ovim oblastima na putu njihovih zemalja u procesu pristupanja EU, dodao je Han.

Inače, u Draču je danas održan neformalni skup premijera država Zapadnog Balkana, sa koga su učesnici poslali poruku da će ubrzati aktivnosti za formiranje zajedničke ekonomske zone.

Sastanku nisu prisustvovali predsednici vlada Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a domaćin skupa, premijer Albanije Edi Rama je pozdravio "različite nivoe političke volje i saradnje u regionu", ali je ocenio da to nije praćeno istim stepenom ekonomske saradnje.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti obećao je u Draču veće investicije u regionu, a iz te banke je najavljeno da će u maju iduće godine u Sarajevu održati samit o Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG