Linkovi

Haradinaj očekuje da Kosovo do 2020. uđe u NATO


ARHIVA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
ARHIVA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova je nezaustavljiv proces koji će biti sproveden u skladu sa Ustavom, poručili su kosovski lideri na konferenciji "NATO i Zapadni Balkan - regionalne dinamike u eri globalnih bezbednosnih izazova“, koja je održana u Prištini. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj očekuje da Kosovo postane član NATO-a do 2020. godine.

Otvarajući konferenciju predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je cilj Kosova da postane sastavni deo Partnerstva za mir i da se učlani u NATO. On je kazao da će Kosovo formirati Oružane snage Kosova uz pomoć SAD-a i NATO-a, obezbeđujući podršku za izmenu Ustava. Tači smatra da naredna godina, može biti odlučujuća za evro-atlantsku perspektivu država Zapadnog Balkana, ali da to u velikoj meri zavisi od sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih država da prevaziđu probleme koji su još uvek otvoreni.

“Ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrih susedskih odnosa. Dakle, verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su trenutno najveće opasnosti po Kosovo ’’mešanje Rusije, terorizam, globalna korupcija i sajber kriminal’’. On je istakao da kako je kazao Kosovo već ima vojni staž i da želi da što pre pristupi najmoćnijoj vojnoj organizaciji na svetu.

“Mi zaslužujemo da se pridružimo NATO-u, želimo da NATO ostane na Kosovu, i imamo pravo da uspostavimo Kosovske oružane snage. Naša je namera da do kraja ove decenije dođemo do završetka pregovora kako bi mogli da se pridružimo NATO-u”, kazao je Haradinaj.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je da je Kosovo skoro deceniju funkcionisanja kao nezavisna i suverena država dokazalo da je faktor mira, stabilnosti i jačanja demokratije na Balkanu.

"Danas smo ponosni na kadete Kosovskih bezbednosnih snaga za uspeh koji su postigli na najvećim vojnim takmičenjima zemalja članica NATO-a. Ovaj uspeh je samo jedan primer koji pokazuje da je ova sila spremna da preuzme svoju ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti. Transformacija u Vojsku Kosova je nezaustavljiv proces, neophodan i u interesu svih strana", rekao je Veselji.

Na otvaranju konferencije govorio je i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačan Ildem koji je istakao da je za NATO Zapadni Balkan strateški značajan, te da podržava reforme i dobrosusedske odnose. Konferenciju je organizovao Kosovski centar za bezbednosne studije.

XS
SM
MD
LG