Linkovi

Žitelji Kosova šokirani


Poster Ramuša Haradinaja u Prištini na zgradi sedišta njegove stranke "Alijansa za budućnost Kosova"
Poster Ramuša Haradinaja u Prištini na zgradi sedišta njegove stranke "Alijansa za budućnost Kosova"

Alijansa za budućnost Kosova čiji je Haradinaj predsednik i njegov pravni tim u neverici su zbog odluke koju je donelo žalbeno veće Haškog Tribunala.

Zamenik predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Bljerim Šalja rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je ta stranka iznenadjena odlukom žalbenog veća Haškog tribunala da sudjenje Ramušu Haradinaju bude delimično ponovljeno i pozvao građane Kosova da ostanu mirni, sačuvaju prisebnost i sačekaju konačnu odluku Haškog suda. U ovoj stranci veruju u Haradinajevu nevinost i očekuju da će se on vrlo brzo vratiti iz Haga.

“Vest o ponovnom delimičnom otvaranju procesa protiv Ramuša Haradinaja je vrlo loša vest za našu stranku ali i za građane i državu Kosovo pogotovu u ovom trenutku. Međutim, ubeđeni smo da će svi politički procesi posle sutrašnje odluke Međunarodnog suda pravde po zahtevu Srbije biti okrnjeni, tj. dovedeni u pitanje pa i ovaj obnovljeni postupak protiv Ramuša Haradinaja”, rekao je Šalja.

Politički analitičar Halilj Matoši izjavio je za Glas Amerike da odluka Haškog suda, da delimično ponovi sudjenje Haradinaju, predstavlja politiku međunarodne zajednice čiji je cilj da ljudi koji su osumnjičeni za zločine više ne budu deo političkih procesa, bilo da se radi o Kosovu, Bosni ili Makedoniji.

"Mislim da ponovno sudjenje gospodinu Haradinaju nema veze sa političkim trendovima na Kosovu, a posebno nema veze sa donošenjem mišljenja koje će dati Medjunarodni sud pravde, nego je ovo jedan proces gde i glavni saveznici SAD i ostali žele da odbace na ovaj ili onaj način ljude koji su uključeni u zločine”, kazao je Matoši.

Ova odluka Haškog suda iznenadila je i gradjane Prištine.

“Sud obavlja svoje poslove, tu je neko nešto izmislio i to nije ništa, on će se vratiti ponovo.”

“Ako je zahtev suda bio da se vrati tamo, ne treba da prejudiciramo da to odmah znači da je kriv ili nije. Sada je to procedura suda i videćemo”.

“On je ono što je imao sa Hagom završio i tada je procenjeno da nije bio kriv i uopšte nije jasno zašto je još tamo”.

Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog odluke Haškog tribunala da se delimično ponovi suđenje Ramušu Haradinaju i u saopštenju navela i da je "ubeđena da će Haradinaj dokazati svoju nevinost i tokom delimičnog ponavljanja procesa, onako kako je to bilo i tokom suđenja pred tim sudom kada je proglašen nevinim".

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Goran Bogdanović rekao je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da odluka o pritvaranju Haradinaja u Hagu smanjuje mogućnosti da on utiče na svedoke.

XS
SM
MD
LG