Linkovi

Haradinaj iznenađen oštrom reakcijom Erdogana


Premijer Kosova tokom današnjeg intervjua za Albanski servis Glasa Amerike

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u današnjem ekskluzivnom intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike da ga čudi ogorčeno reagovanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana povodom istrage, koju su vlasti u Prištini otvorile zbog iznenadnog hapšenja i deportovanja šest turskih državljana povezanih sa školama u vlasništvu pokreta turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za neuspeli puč 2016. godine.

"Nemoguće je jednostavno oteti ljude sa Kosova", rekao je Haradinaj.

Erdogan je u subotu rekao da će Haradinaj "platiti" zato što je otpustio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe zbog deportovanja turskih državljana bez njegovog znanja.

Predsednik Kosova Hašim Tači prvobitno je izrazio razočarenje, zbog načina na koji su "relevantne institucije delovale " u ovom slučaju, ali je kasnije izjavio da su turski državljani "možda počinili zločine" na Kosovu, koji su ugrozili bezbednost zemlje.

Međutim, Haradinaj je u intervjuu rekao da hapšenje, uskraćivanje viza i dozvola boravka i deportovanje Turaka za manje od tri sata znači da nisu poštovane pravne procedure, i stoga predstavljaju vansudski akt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG