Linkovi

Haradinaj iznenađen oštrom reakcijom Erdogana


Premijer Kosova tokom današnjeg intervjua za Albanski servis Glasa Amerike
Premijer Kosova tokom današnjeg intervjua za Albanski servis Glasa Amerike

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u današnjem ekskluzivnom intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike da ga čudi ogorčeno reagovanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana povodom istrage, koju su vlasti u Prištini otvorile zbog iznenadnog hapšenja i deportovanja šest turskih državljana povezanih sa školama u vlasništvu pokreta turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za neuspeli puč 2016. godine.

"Nemoguće je jednostavno oteti ljude sa Kosova", rekao je Haradinaj.

Erdogan je u subotu rekao da će Haradinaj "platiti" zato što je otpustio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe zbog deportovanja turskih državljana bez njegovog znanja.

Predsednik Kosova Hašim Tači prvobitno je izrazio razočarenje, zbog načina na koji su "relevantne institucije delovale " u ovom slučaju, ali je kasnije izjavio da su turski državljani "možda počinili zločine" na Kosovu, koji su ugrozili bezbednost zemlje.

Međutim, Haradinaj je u intervjuu rekao da hapšenje, uskraćivanje viza i dozvola boravka i deportovanje Turaka za manje od tri sata znači da nisu poštovane pravne procedure, i stoga predstavljaju vansudski akt.

XS
SM
MD
LG