Linkovi

Haotična nedelja u Vašingtonu - nova previranja u Beloj kući


Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: AP/Evan Vucci)

Prošla nedelja bila je jedna od najhaotičnijih u dosadašnjem mandatu Donalda Trampa. Borba za sredstva za zid na granici sa Meksikom, ključna odluka o povlačenju trupa iz Sirije, a potom i ostavka sekretara za odbranu Džima Matisa – sve se desilo u roku od nekoliko dana, a previranja su postala zaštitni znak Bele kuće.

Predsednik Tramp potpisao je zakon o reformi zatvorskog sistema, što je na kratko skrenulo pažnju sa haotične nedelje u Vašingtonu.

“Bili smo veoma zauzeti prethodnih nekoliko dana, i ishod je pozitivan. Ono što se sada dešava nije se dugo desilo u našoj vladi”.

Haotična nedelja u Vašingtonu - nova previranja u Beloj kući
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Tramp je dobio izbore zbog obećanja da će promeniti sistem. Ali ta previranja mogla bi skupo da koštaju predsednika – zbog nagle odluke u vezi sa Sirijom, ostavke sekretara za odbranu i pada berze.

“Ova previranja uzrokuju haos na tržištima, haos u inostranstvu, a SAD čine manje uspešnim i manje bezbednim”, ocenio je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Ali, Tramp ostaje pri odluci da povuče američke vojnike iz Sirije i ne popušta kada je reč o finansiranju zida na granici sa Meksikom. Mnogim Amerikancima se, medjutim, čini da haosu u Vašingtonu doprinose nikad dublje partijske podele – kaže istoričarka i autorka Doris Kerns Gudvin.

“Nekada smo brinuli o tome da li će se naša deca venčati sa nekim ko je druge rase ili religije. Sada je briga da li će biti u drugoj stranci. Suludo je kako smo dostigli taj nivo partijskih podela. Nešto mora da se promeni kako bi ova groznica prestala”.

Sekretar za odbranu Džim Matis i predsednik SAD Donald Tramp
Sekretar za odbranu Džim Matis i predsednik SAD Donald Tramp

Ostavka sekretara za odbranu Džima Matisa šokirala je mnoge u Vašingtonu, ali i inostranstvu – gde su Matisa videli kao faktor stabilnosti u Trampovoj adminsitraciji. Među iznenađenima je i liderka demokrata u donjem domu Kongresa Nensi Pelosi.

“Ova sjajna zemlja može sve da izdrži, ali ne bi trebalo da se dovodi u tu situaciju.”

Odlazak Matisa viđen je kao značajan u obe partije, kaže Džuli Pejs.

“Važio je za odraslu osobu u administraciji, nekoga ko je mogao da kaže Trampu da nije u pravu. Nekoga ko se nije bojao da mu se suprotstavi i što je još važnije – nekoga koga je Tramp zaista slušao”

Moguća su i nova previranja. Demokrate u januaru preuzimaju Predstavnički dom Kongresa i obećavaju da će zaustaviti usvajanje Trampovih zakonskih predloga, kao i da će istražiti navode o potencijalnim krivičnim delima unutar administracije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG