Linkovi

Han: Ohrabrujući rezultati reformi


Evropski komesar za politiku proširenja, Johanes Han, i premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Evropski komesar za politiku proširenja, Johanes Han, i premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Tokom današnje posete Beogradu evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han izrazio je nadu da bi pregovaračka poglavlja 23 i 24 u vezi sa vladinom prava mogla da bude otvorena ove godine.

Sa premijerom Aleksandrom Vučićem zvanični sastanak je počeo kasno večeras, ali su Han i Vučić danas imali priliku da se sastanu na konferenciji stranih investitora.

Uz poruku da je došao da razgovara sa srpskom Vladom kako bi videli šta može da se uradi da bi se otvorila pregovaračka poglavlja, evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han je, tokom današnje posete Beogradu, izrazio nadu da bi to moglo da bude ove godine.

Na konferenciji stranih investitora evropski zvaničnik je preporučio da se investicije usmere na energetsku i saobraćajnu mrežu i podrže program o međusobnoj povezanosti koji promovišu zemlje Zapadnog Balkana i EU. Takođe, Han je pohvalio program ekonomskih reformi koji sprovodi Vlada Srbije:

"Evropska unija pozdravlja obiman program ekonomskih reformi. Prvi set mera je dao ohrabrujuće rezultate – makroekonomska stabilnost je postignuta i dodatno je podržana dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom. Budžetska konsolidacija mora biti ojačana sprovođenjem preko potrebne reforme javne uprave."

Predsednik Saveta stranih investitora Uve Fredhajm zatražio je što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe prisustvovao konferenciji stranih investitora je poručio da je cilj Vlade Srbije da se napravi najbolji poslovni ambijent i da se nastaviti sprovođenje programa dogovorenog sa MMF.

Posle skupa, u razgovoru sa novinarima, Vučić je izneo stav da je pitanje početka pregovora sa Briselom povezano sa odbijanjem da jezero, branu i hidroelektranu Gazivode u potpunosti kontroliše kosovska vlada:

"Ja očekujem da to bude najkasnije u septembru, nadam se u junu i boriću se za to da bude u junu. A možda to ne bude ni tada. Možda kažu – ne može bez Gazivoda, a onda moraju da nađu novog premijera."

Johanes Han se tokom dana sastao i ministrima u srpskoj Vladi – Jadrankom Joksimović, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, koji su informisali evropskog komesara o tome da je Srbija završila treći nacrt akcionih planova za poglavlja 23. i 24.

A u razgovoru sa Johanesom Hanom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu podršku Vladi Srbije zbog napora koje ulaže.

XS
SM
MD
LG