Linkovi

Han uskoro u regionu


Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju
Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju

Komesar za proces pregovora o proširenju, Johanes Han je danas najavio da će 20. novembra posjetiti Beograd, a potom i Podgoricu.

Želja mu je, kako kaže, sazna koliko se uradilo u procesu pripreme pregovora o prijemu Srbije u EU. Pregovorima prethode skrininzi, a jedan od njih, onaj o intelektualnoj svojini, danas je završen u Briselu.

Evropska komisija počinje da radi svoj posao, pa tako i austrijski komesar koji bi trebao da vodi kandidate kroz završnu fazu pristupanja Uniji - duge i nimalo lake pregovore. Komesar Han je tako u svojoj agendi podvukao: 20. novembar - posjeta Beogradu, nakon toga, leti za Podgoricu, u posjeti državama koje su jedna već u pregovorima, dok druga očekuje njihov početak u skoro vrijeme, ali obje u evropskom fokusu, bez obzira na činjenimcu da za mandata ove komisije neće biti novih zastava na evropskim jarbolima.

Najava da neće biti prijema narednih pet godina, ne znači da neće biti pregovora. Zato sam ja komesar za pregovore o proširenju. Riječ je o kvalitetu, a ne o brzini, riječ je o promovisanju ekonomije, pripremanju buduće članice Unije da bude punopravni član od prvog dana - to je suština i to je, definitivno, moj interes, moja perspektiva budućeg posla", ističe Han.

U isto vrijeme, Srbija okončala dvadeseti po redu skrining poglavlja pregovora, svojevrsnu pripremu za što uspješni start završnice.

Inače, kada je riječ o odjecima posjete albanskog premijera Srbiji, od Evropljana se ovih dana čuju tek ocjene kako, bez obzira na incidente, kontakti otvaraju vrata za bolju saradnju, tako potrebni regionu Zapadnog Balkana.

Izbjegao je da incidente, pa i one fudbalske, kao i posjetu komentariše i komesar Hahn, koji, umjesto toga poručuje:

"Pošto volim da pratim fudbalske utakmice, obećao sam da ću doći na onu izmedju Srbije i Albanije, naredne jeseni u Skadru".

XS
SM
MD
LG