Linkovi

Han: Kina od Zapadnog Balkana pravi svoje "trojanske konje"


Arhiva - Johanes Han, evropski sekretar za proširenje.
Arhiva - Johanes Han, evropski sekretar za proširenje.

Evropska unija oglasila je alarm zbog uloge Kine na Zapadnom Balkanu, upozoravajući da bi Peking mogao da zemlje regiona, koje će jednog dana biti članice EU, "pretvori u trojanske konje".

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je za portal Politiko da bi "kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom delu kontinenta".

Iako poslednjih godina postoji zabrinutost po pitanju Balkana, sa fokusom na ulogu Rusije, Han smatra da više razloga ima za neprijatan osjećaj zbog Kine, koja je sprovela niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte.

Upitan o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi dobio politčku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Han je podsetio da je autoput u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

"To je upravo slučaj sa čuvenim autoputem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital", rekao je Han.

Evropski komesar je upozorio da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

"Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova za Evropu", dodao je Han.

XS
SM
MD
LG