Linkovi

Han: CG može u EU 2025. ako ispuni uslove u vladavini prava


Komesar za proširenje EU Johanes Han (arhivska fotografija)
Komesar za proširenje EU Johanes Han (arhivska fotografija)

Crna Gora može do 2025. postati članica Evropske unije, ali do tada mora ostvariti rezultate u oblasti vladavine prava, poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Evropski komesar Johanes Han kazao je da je Crna Gora trenutno najviše napredovala u EU integracijama, te da je na njoj da taj status zadrži. Sa konferencije za medije sa premijerom Duškom Markovićem odlučno je poručio da neće biti naknadnih uslova za članstvo Crne Gore u EU.

“Potrebno je još da se radi. Jasno smo rekli šta očekujemo od Crne Gore – da realizujete reforme I zadržite lidersku poziciju ka EU. Demokratija I vladavina prava su ključne vrijednosti. Bojkot parlamenta nije način rješavanja sporova. Očekujem posvećenost vladavini prava, medijskim slobodama. SDT I Agencija za borbu protiv korupcije da budu nezavisni. Mi nećemo dodavati naknadne uslove, niti eliminisati postojeće za članstvo”, jasan je Han.

Han je istakao da je Crna Gora najviše napredovala i da je na njoj da održi tu poziciju.

“Evropska perspektiva mora da bude nacionalni cilj. Pristupanje Crne Gore je vitalno pitanje. Apelujem da se povede razgovor, ali u Skupštini. Odgovorni ste prema biračima. Apelujem na političke snage da učestvuju na putu ka Evropi, a to je povratak u parlament”, poručio je Han.

Premijer Duško Marković kazao je da se Crna Gora već ponaša kao članica EU u mnogim aspektima.

“Solidarni smo u pogledu vanjske i bezbjednosne politike, što pokazuje našu opredjeljenost i prihvatanje evropskih vrijednosti”, naveo je Marković na konferenciji za medije sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Premijer je istakao da Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna onim što je poručeno kroz najnoviju strategiju.

“Posvetićemo se daljim reformama u svim oblastima. Dosadašnji rezultati Crne Gore su odraz političke volje I sveobuhvatnih reformi. Crna Gora. Opredijeljeni smo za evropske vrijednosti”, rekao je on.

Marković je naglasio i da su dosadašnji rezultati Crne Gore na putu ka u EU odraz političke volje i društvenog konsenzusa za sprovođenjem sveobuhvatnih reformi u svim oblastima.

“Crna Gora i crnogorska Vlada ne lutaju između više opcija. Opredijeljeni smo za evropske vrijednosti i evropsku integraciju”, poručio je Marković.

Premijer Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenili su u Podgorici, prilikom obilaska željezničke infrastrukture koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima, da pomoć Evropske unije značajno doprinosi povezivanju regiona Zapadnog Balkana, njegovom bržem razvoju i integrisanju u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG