Linkovi

Han: CG ima jasnu prespektivu ka EU, veoma važno da rezultati budu "opipljivi"


Arhiva - Evropski komesar za proširenje Johanes Han u razgovoru s novinarima u redakciji Vijesti u Podgorici, 11. maja 2018.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je u petak da Crna Gora "ima jasnu perspektivu ka EU" i podsjetio da je veoma važno da Podgorica postigne opipljiv rezultat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti slobode medija.

"Veoma je važno da Crna Gora intenzivira rad na uspostavljanju bilansa rezultata i na donošenju opipljivih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije…naročito kad govorimo o trgovini ljudima i pranju novca", rekao je Han novinarima nakon susreta sa crnogorskim zvaničnicima u Podgorici. "Ne smije sve da stane na hapšenju nekoliko niskoprofilnih kriminalaca, mora se doprijeti do onih koji stoje iza toga, dakle podstrekača".

Han je rekao da "budno prati skore događaje u Crnoj Gori koji su doveli do mirne mobilizacije crnogorskih građana" i poručio da debata mora da se vodi u parlamentu jer "bojkot nije evropski način rješavanja problema», ali i da mogu postojati razlozi da se «ponekad izađe na ulicu".

"Danas ću iskoristiti priliku da razgovaram s opozicijom i pozabavim se ovim pitanjem. Politička debata mora da se odvija u parlamentu, parlament je forum gdje se o svemu treba razgovarati. Obično se to ne radi na ulici", rekao je Han I najavio da će danas iskoristiti priliku da razgovara sa opozicijom o tom pitanju. "Mogu postojati razlozi da se povremeno izađe na ulicu, ali treba biti svjestan da se politilčka debata treba odvijati u parlamentu".

Prema njegovim riječima, kontaktirali su ga i organizatori nedavnog antivladinog protesta, te da susret nije bio moguć zbog njegovog ranijeg odlaska iz Podgorice, navodeći da će zamoliti šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Aiva Orava, da to učini.

Han je rekao da budno prati situaciju u oblasti slobode medija i izrazio zabrinutost zbog pritiska na Javnog emitera, napada na novinare i sajber napada, kao i očekivanje da će biti do kraja rasvijetljen slučaj napada na novinarku Oliveru Lakić.

Uptan da li ima dvostruke aršine kad je riječ o napadima na medije, Han je rekao da "svi imaju odgovornost", te da bi svi trebalo da se uzdrže od napada.

"Govorim o fizičkim napadima. Ako govorimo o političkoj debati, to je nešto što svi moramo prihvatiti. Očekujem poštovanje između uključenih strana i institucija", rekao je Han i dodao da je "potrebno više međusobnog poštovanja".

Nakon susreta sa evropskim komesarom, crnogorski premijer Duško Marković je rekao da je sa Hanom razgovarao o svim pitanjima koja se tiču EU integracija, kako bi Crna Gora ubrzala pregovarački proces.

"Naša ambicija je da ove godine otvorimo jedino preostalo poglavlje 8 - konkurencija i ispunimo preostale obaveze u poglavljima 23 i 24, kako bi dobili pozitivan izvještaj i dobili završna mjerila u smislu bržeg zatvaranja poglavlja", rekao je Marković.

Premijer je istakao da je sa komesarom Hanom razgovarao veoma otvoreno, te da Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna sa onim što je uradila, ali i da je ostalo dosta posla na unapređenju vladavine prava i jačanju institucija, te snaženju borbe protiv korupcije i kriminala.

"Nikad kao u posljednjih godinu dana kriminal nije bio na koljenima u odnosu naspram države, to su rezultirale posljednje akcije kad smo pravdi priveli najznačajnije nosioce organizovanog kriminala", rekao je Marković, navodeći da su na putu da razotkriju nova krivična djela i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

On je ocijenio neprihvatljivim i besmislenim poziv šefa kosovskog parlamenta Kadri Veseljija Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji da se "okupe protiv Srbije".

"Crna Gora nikada nije bila ni sa kim u savezu protiv nekoga, dakle ni protiv Srbije. Ne razumijem takvu poruku. Ona ne može biti prihvaćena u Crnoj Gori i sa stanovišta Crne Gore je besmislena."

Odgovarajući na pitanje novinara o Veseljijevoj izjavi, Han je rekao da prvi put čuje za takav poziv i podsjetio na više puta dato obećanje država Zapadnog Balkana da jedna drugoj ne otežavaju evropske aspiracije, već da se međusobno podržavaju na tom putu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG