Linkovi

Han: Pravi posao tek počinje


Evropski komesar za proširenje Johanes Han na pres konferenciji u Beogradu.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han na pres konferenciji u Beogradu.

Pred otvaranje pregovora o poglavljima u ponedeljak, 14. decembra, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han je danas posetio Beograd.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je tokom današnje posete Beogradu nadu da će Srbija u prvoj polovini iduće godine otvoriti i poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

Posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Han je rekao otvaranje privih pregovora o poglavljima na Međuvladinoj konferenciji u ponedeljak nije razlog za opuštanje, jer, kako je dodao evropski komesar, pravi posao tek tada počinje:

"Unija i Evropska komisija mogu da vam ponude polje, a vi treba da zasadite useve, ali i da ih požanjete. Danas imamo jednu vrstu prve žetve. Srećan sam što ćemo se videti u ponedeljak, kada se zvanično otvaraju prva poglavlja."

Kako je rekao premijer Aleksandar Vučić, Srbija hoće da teške reforme i svoj posao završi do 2019. godine. Posle je na Evropskoj uniji da odluči kada će da nas primi u članstvo, izjavio je Vučić posle razgovora sa komesarom.

On je najavio nastavak borbe protiv korupcije, kao i veći rad na polju ljudskih prava i u oblasti pravosuđa. Po njegovim rečima, 14. decembar je važan dan za Srbiju:

"Zbog toga što 14. decembra, kada budu otvorena prva poglavlja, mi pokazujemo kao Republika Srbija, kakvom društvu želimo da pripadamo i šta je to što želimo da izgrađujemo u našoj zemlji. Istovremeno, želim da kažem da smo mnogo radili da bismo dovde došli, ali je mnogo toga tek pred nama."

Evropski komesar Johanes Han posetio je danas parlament Srbije, a u govoru koji je održao pred poslanicima, on je rekao da otvaranjem poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, i 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ideja Srbije da pristupi evropskoj porodici neće biti više samo ideja, već konkretan i ostvariv cilj.

Srbiji su potrebne reforme ne zbog EU, već zato što one mogu modernizovati Srbiju i doneti korist njenim građanima, dodao je Han.

"Sada je potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza, nastavak reformi u javnoj upravi, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobodi izražavanja, koje je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja."

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju je podsetio da je Komisija bila veoma jasna u svom izveštaju kada je reč o slobodi medija, i dodao da se na tom pitanju mora raditi. Han je rekao da bi u celom regionu, a ne samo u Srbiji, voleo da vidi neutralne, nezavisne medije u kojima se čuju različiti stavovi.

XS
SM
MD
LG