Linkovi

Hamond za prijem Kosova u UNESCO


U Beogradu je danas boravio šef britanske diplomatije Filip Hamond - osim sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hamond se sastao i sa predstavnicima nezavisnih instirucija Sašom Jankovićem, Rodoljubom Šabićem i Brankicom Janković.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio je tokom današnje posete Beogradu da će London nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU i najavio da bi do kraja godine trebalo da bude otvoreno bar jedno pregovaračko poglavlje.

Posle razgovora sa premijerom Srbije, Hamond je istakao da je potrebno je osigurati da referendum u Republici Srpskoj ne bude održan i pozdravio uticaj Srbije što se toga tiče. On je ocenio i da je Beograd pružio human odgovor na izbegličku krizu, da je ostvario napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, a o pitanju članstva Kosova u UNESCO Hamond je rekao:

"Ujedinjeno Kraljevstvo veruje da će članstvo Kosova u Unescu pojačati obaveze Kosova da čuva srpsko kulturno nasleđe na Kosovu. Pisao sam ministru spoljnih poslova Kosova vrlo jasno da očekujemo od Kosova da čuva srpsko nasleđe na Kosovu."

Kako je rekao srpski premijer Aleksandar Vučić prijem Kosova u UNESKO je velika igra, u kojoj Srbija pokušava da sačuva nacionalne interese, “ali nam brojevi ne idu u prilog, pošto imaju većinu protiv nas”, dodao je.

Vučić je izrazio očekivanje da će prva pregovaračka poglavlja 32 i 35 biti otvorena do kraja godine:

"Ja tako očekujem – poglavlja 23 i 24 da budu otvorena početko sledeće godine. Tu za nas sada postoji puno problema u okviru poglavlja 35, o čemu sam takođe govorio sa gospodinom Hamondom. Mi ćemo o tome tek da razgovoramo u Briselu, 13. oktobra."

Britanski šef diplomatije Filip Hamond sastao se i sa poverenikom za informacije Rodoljubom Šabićem, zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Na sastanku u britanskoj ambasadi oni su razgovarali o Akcionom planu za Poglavlje 23, prvenstveno o napretku u oblasti ljudskih prava u kontekstu evropskih integracija Srbije, kao i o vladavini prava.

XS
SM
MD
LG