Linkovi

AI: Hamas počinio ratne zločine


Razrušene četvrti u Gaza Sitiju
Razrušene četvrti u Gaza Sitiju

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal, saopštila je da je ekstremistička grupa Hamas počinila ratne zločine otmicama, mučenjem i ubijanjem Palestinaca u pojasu Gaze, tokom prošlogodišnjeg konflikta sa Izraelom.

Amnesti internešnal u izveštaju navodi da je Hamas, koji kontroliše Gazu, usmrtio nekih 23-oje Palestinaca, dok je desetine uhapsio i mučio. U izveštaju se takođe navodi da su Palestinci, koji su se našli na udaru, bili ili politički rivali Hamasa ili osobe optužene da su sarađivale sa Izraelom.

U izveštaju se kao primer navodi incident koji se dogodio 22. avgusta, kada je šest muškaraca Hamas javno pogubio ispred jedne džamije, pred nekoliko stotina prisutnih, među kojima je bilo i dece.

Takođe se ističe da je Hamas iskoristio rat da bi izravnao račune nemilosrdno, u akcijama koje su smišljene da izazovu osvetu i rašire strah u pojasu Gaze. Šesnaest pogubljenih osoba je bilo u zarobljeništvu Hamasa pre nego što je počeo konflikt. Amnesti je takođe optužila Hamas da je koristio torturu da bi iznudio priznanje od uhapšenih.

Organizacija je podsetila da su tortura i loš tretman zatvorenika u oružanom konfliktu ratni zločini, baš kao i pogubljenja bez suđenja. Takođe je pozvala administraciju u Gazi da pošalje poruku zvaničnicima, koji primenjuju zakon da zarobljenici moraju da budu tretirani humano sve vreme. Zvaničnik Hamasa Salah Bardavil izjavio je za Asošijeted pres da će Hamas sprovesti istragu incidenata koji su opisani u izveštaju.

XS
SM
MD
LG