Linkovi

Hamas preuzeo korake ka formiranju vlade pomirenja


Palestinski predsednik Mahmud Abas prisustvuje samitu Arapske lige na Mrtvom moru, Jordan, 29. marta 2017.
Palestinski predsednik Mahmud Abas prisustvuje samitu Arapske lige na Mrtvom moru, Jordan, 29. marta 2017.

Hamas, islamska grupa koja vlada Gazom, saopštiča je u nedelju da će raspustiti svoja administrativna tela i održati opšte izbore.

Na odluku se gleda kao na način da se okonča politički i teritorijalni sukob između Hamasa i pokreta Fatah predsednika Mahmuda Abasa. Odluka otvara put da se formira vlada pomirenja.

"Administrativni komitet sada je raspušten i vlada može danas da dođe u Gazu kako bi preuzela svoje odgovornsoti i obaveze", rekao je zvaničnik Hamasa, Husam Badran, za Asošijeted pres.

Rivalske palestinske vlasti u zavadi su od građanskog rata 2007. godine, kada je Hamas proterao palestinske vlasti iz Gaze, godinu dana nakon što je na parlamentarnim izborima porazio Fatah. To preuzimanje dovelo je do postojanja rivalskih vlada, sa Hamsom koji kontroliše Gazu i Abasom koji je bio glavni u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali, koju je okupirao Izrael.

Vesti o ovoj odluci dolaze nakon što su Hamas i Fataj nedavno učestvovali u odvojenim razgovorima sa zvaničnicima egipatske obaveštajne službe u Kairu.

Ipak, ne postoje uveravanaj da bi ovaj dogovor mogao da uspe tamo gde su drugi propali.

U prethodnim sporazumima, uključujući i onaj koji je postigao Egipat 2011, obe strane iskazivale su spremnost za pomirenje, ali su na kraju odbijali da predaju vlast na svojim teritorijama.

Gaza se suočava sa ozbiljnom humanitarnom krizom, uključujući i veliki nedostatak električne energije.

XS
SM
MD
LG