Linkovi

Hakeri uskoro u vašem frižideru


Kompanija sa sedištem u Kaliforniji “Dojo Labs” nedavno je predstavila spravu koja prati sve sumnjive aktivnosti oko kućnih aparata na daljinsku kontrolu putem interneta.

Polako ali sigurno, tvrde stručnjaci, sve naše kućne i druge sprave – od rerni, televizora i frižidera pa do novčanika, kompjutera i kola – biće povezani ogromnom mrežom nazvanom “Internet predmeta”.

To će nam olakšati život, navode poznavaoci, tako što će predmeti automatski obavljati rutinske, svakodnevne obaveze. Na žalost, to će nas u isto vreme učiniti mnogo ranjivijim nego do sada.

Pre samo nekoliko godina bili smo zabrinuti za bezbednost naših kompjutera, dok su vozila i kućna tehnika, poput frižidera i termostata bili potpuno odvojeni od ostatka sveta. Ali to se menja velikom brzinom.

“Većina ljudi će se odjednom naći u situaciji da su sve njihove sprave koje koriste svaki dan povezane u mreži, i to će u neku ruku učiniti njihov život jednostavnijim i lagodnijim. Sa druge strane, ako to sve nije dobro zaštićeno, moglo bi da dođe do raznih problema, od osnovnog korišćenja tih naprava, do problema sa sajber kriminalom kao što je krađa identiteta”, navodi Josi Atijas, generalni direktor "Dojo Labs."

Mnoga moderna vozila imaju ugrađene kompjutere, koji mogu da se prikače na internet putem pametnog telefona vlasnika, pa čak i direktno, što ih čini lakim mamcem za napade hakera.

Hakeri su u julu 2015. godine daljinski zaustavili jedno vozilo firme Džip čiroki. I proizvođači vozila i privatne firme za bezbednost na internetu osmišljavaju aplikacije za kompjutere u kolima kako bi ih zaštitili od eventualnih napada.

“Naš program je ugrađen u najvažniji deo sistema unutar kola i odatle prati funkcije unutražnje mreže i da li postoji bilo kakav pokušaj upada ili hakovanja, dok u isto vreme i sprečava hakere da uđu u sistem”, ističe Asaf Acmon, potpredsednik Towersec.

Drugi razmišalju o budućnosti kada će i naši domovi postati pametni. Kompanija sa sedištem u Kaliforniji “Dojo Labs” nedavno je predstavila spravu koja prati sve sumnjive aktivnosti oko kućnih aparata na daljinsku kontrolu putem interneta.

“Sistem zna kako da automatski analizira ponašanje aparata i kada identifikuje neku nepravilnost u radu, vlasnik dobija obaveštenje o tome, a aparat automatski blokira”, navodi Josi Atijas.

Kako se Internet predmeta bude širio, stručnjaci navode da se isplati razmišljati o bezbednosti našeg privatnog sajber prostora.

XS
SM
MD
LG