Linkovi

Nova odbrambena politika SAD


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel kaže da Sjedinjene države žele da izađu iz stanja neprestanog ratovanja

Američki sekretar za odbranu izneo je spisak budžetskih i strateških prioriteta Pentagona u, kako to nazvao, eri posle 9. septembra 2001, u kojoj predsednik Barak Obama nastoji da izvede zemlju iz stanja neprestanog ratovanja.

U vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, u prisustvu velikog broja istaknutih zvaničnika i geostratega, Hejgel je rekao da se posle 12 godina skupih ratova u Iraku i Avganistanu, Amerikanci odupiru želji da se okrenu sebi i ne mešaju se u svetske konflikte.

On je upozorio na manjakavost takvog pristupa:

“Okretanje isključivo unutrašnjim pitanjima predstavlja zamku, baš kao i preterana samouverenost, koju takođe treba izbegavati ako želimo da vodimo uspešnu spoljnu politiku u 21. veku,” rekao je Hejgel.

Hejgel se založio za strategiju prelaska sa obimnih vojnih angažmana na manje i strogo usmerene operacije specijalnih snaga uz upotrebu bespilotnih letelica, na obučavanje oružanih snaga partnerskih zemalja kako bi održavale regionalnu bezbednost, kao i na veće angažovanje u humanitarnim aktivnostima.

Hejgel je dodao da će SAD nastaviti da budu angažovane u savlađivanju globalnih terorističkih organizacija i mreža organizovanog kriminala.

“Ni jedna druga zemlja nema tu moć, rešenost, kapacitet i mrežu saveznika, zahvaljujući kojima može da predvodi međunarodnu borbu protiv tih izazova. Međutim, očuvanje naše vodeće uloge zavisiće ne samo od naše snage, već i od objektivnih limita, koji nameću mudru primenu naših ograničenih sredstava,” naveo je Hejgel.

Poziv na mudru upotrebu američkih vojnih i finansijskih resursa dolazi u jeku najavljenog smanjenja budžeta Pentagona, koje bi u sledećih deset godina moglo ukupno da iznosi gotovo hiljadu milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG