Linkovi

Tribunal traži povratak Šešelja u Hag


Vojislav Šešelj (arhivski snimak)
Vojislav Šešelj (arhivski snimak)

Na jutrošnju vest iz Haga prvi se oglasio sam lider Srpske radikalne stranke porukom da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

Današnja odluka Tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag nije izazvala ništa manje reakcije od onih izazvanih odlukom Tribunala u novembru prošle godine da se lider SRS pusti na privremenu slobodu. Žalbeno veće Tribunala u Hagu zatražilo je danas povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, uz obrazloženje da treba da se održi nova rasprava u Hagu o njegovoj privremenoj slobodi.

Na jutrošnju vest iz Haga prvi se oglasio sam lider Srpske radikalne stranke porukom da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

Tokom današnjem stranačke posete Boru, Šešelj je izjavio da će vlasti u Srbiji morati da ga uhapse:

"Šta će dalje da se zbiva – to pitanje treba postaviti čelnicima režima Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću. Oni su sad u situaciji da o tome odlučuju, ali ova odluka u Hagu je doneta i na njihovo insistiranje, jer je SRS već postala toliko jaka da ih ugrožava".

U prvim komentarima najviših državnih zvaničnika Srbije se ocenjuje da se zahtevom iz Haga ugrožava stabilnost i Srbije i regiona, a za premijera Srbije Aleksandra Vučića u odluci iz Haga nije reč o Vojislavu Šešelju:

"Kada bih izgovorio sve što osećam u ovom trenutku, neko bi pomislio da nisam u situaciji da sakrijem ljutnju ili bes zbog nemoralne odluke koju su neki doneli. Ili ove, ili one prethodne, ili obe zajedno. Narednih dana izjasnićemo se o tome, a očigledno da moj govor 24-tog, povodom godišnjice NATo agresije nije naišao na opšte simpatije u svetu", kazao je Vučić.

Povodom zahteva iz Haga stigle su i prve reakcije iz regiona – predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je pozdravila odluku Tribunala i ocenila da je to najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda lideru SRS.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je rekla da je zahtev za vraćanje Vojislava Šešelja u Hag u skladu s onim što je Hrvatska tražila zbog ponašanja lidera radikala otkako je pušten iz pritvora, i, kako je rekla Pusić, njegovog agresivnog političkog delovanja nakon puštanja na privremenu slobodu.

XS
SM
MD
LG