Linkovi

Hag odbio žalbe Radete i Jojića, zahteva hapšenje i izručenje


Arhiva - Zgrada bivšeg Haškog tribunala, u kojoj se danas nalazi sedište Međunarodnog rezidualnog mehanizma za ratne zločine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine, sud Ujedinjenih nacija i naslednik zatvorenog Haškog tribunala, odbacio je zahtev da se suđenje članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe.

Kako se navodi u obrazloženju odluke Mehanizma, svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Sudije Mehanizma smatraju da bi tužilaštvo u Srbiji imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svedoci ne žele da se pojave pred domaćim sudom.

U saopštenju Mehanizma navodi se da su izdati novi nalozi za hapšenje Radete i Jojića, a vlasti Srbije se pozivaju da optužene prebace u Hag.

Jojić i Radeta su optuženi za nepoštovanje suda jer su pretili i pokušavali da podmite svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, podseća se u obrazloženju odluke.

Odluka Mehanizma iz juna 2018, prema kojoj se slučaj prebacuje srpskom pravosuđu, preinačena je jer sudijama nije predočeno da svedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je preminuo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG