Linkovi

Hadžić čeka izručenje Hagu


Hadžić čeka izručenje Hagu

Dok mediji "čeprkaju" po životu Gorana Hadžića tokom sedmogodišnjeg skrivanja i otkrivaju da je tokom tog vremena uspostavio novu vanbračnu zajednicu, domaća i međunarodna javnost postavljaju ozbiljnija pitanja o tome ko je pomagao Hadžiću u skrivanju, kao i da li je ovim hapšenjima Srbija obezbedila kandidaturu za članstvo u EU.

S obzirom da se pismeno odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju, poslednji haški optuženik Goran Hadžić mogao bi da se već do kraja nedelje nađe u Tribunalu u Hagu, izjavio je dan nakon njegovog hapšenja branilac Toma Fila:

"On će biti transferisan u Hag onog momenta kada završi sa posetom familije. To će biti danas i deo familije sutra. Ja ne mogu da vam kažem tačan datum, ali od petka uveče pa na dalje to može da se desi."

"Kada će biti izručen – naravno zavisi od bezbednosnih procena, a to se neće znati do samog momenta izručenja", naveo je Bruno Vekarić, zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine.

Goranu Hadžiću su danas u posetu došli supruga Živka, sin Srećko i sestra, a mediji otkrivaju da je ovaj haški begunac tokom sedmogodišnjeg skrivanja imao i vanbračnu vezu u kojoj ima dete, kao i da bi tokom sutrašnjeg dana i njegova nevenčana supruga trebalo da dođe u posetu.

Ali više od pitanja Hadžićevog privatnog života javnost u Srbiji, kao i međunarodna zajednica postavljaju pitanje pomagača koji su sedam godina učestvovali u skrivanju poslednjeg haškog begunca. Iz Rusije stiže negiranje tvrdnji da se Hadžić krio u toj zemlji, a vlasti u Srbiji obećavaju istragu o ovom pitanju.

Takođe, u Srbiji se, nakon uklanjanja haške prepreke sve glasnije postavlja pitanje novih uslova za pristupanje EU, a kao najčešći mogući odgovor pominje se Kosovo. Ministar policije Ivica Dačić je apelovao da Unija ne postavlja nove uslove i poručio da Srbija neće učiniti ništa protiv sebe samo da bi postala članica EU. Ako se priznavanje Kosova postavi kao uslov, onda Srbija treba jasno da kaže da to ne prihvata, rekao je Dačić.

A kako je poručio šef Delegacije EU u Srbiji, hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića uklonjen je značajan teret, ali odluka o kandidaturi Srbije ne zavisi samo od toga, već i od drugih pitanja:

"Prvi element je nastavak unutrašnjih reformi, ispunjavanje 96 mera iz Akcionog plana o tome kako da se te reforme sprovedu i inplementiraju i to je obaveza koja mora biti ispunjena. Drugi element je razvoj regionalne saradnje kao i proces pomirenja u regionu", istakao je Vensan Dežer.

A povodom izjave specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da su i pojedini sveštenici Srpske pravoslavne crkve učestvavali u skrivanju Gorana Hadžića, patrijarh srpski Irinej danas je rekao da su izjave bez imena i dokaza besmislene i da Crkva nema ništa sa tim.

XS
SM
MD
LG