Linkovi

Šta je zapravo hadronski sudarač?


Unuitrašnjost tunela velikog hadronskog sudarača
Unuitrašnjost tunela velikog hadronskog sudarača

Gigantski CERN-ov akcelerator (CERN je skraćenica za Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja) dobio je ime ”hadronski kolajder“ ili "hadronski sudarač" zbog toga što se u njemu eksperimentiše sa familijom subatomskih čestica koje nose zajedničko ime ”hadroni“ (od grčke reči ”adros“ što znači ”debeo“). Hadroni su čestice sastavljene od kvarkova i među njih spadaju protoni i neutroni.

Druga familija subatomskih čestica su ”leptoni“ (od grčke reči ”leptos“ - ”mršav“). Među leptone spadaju elektroni i muoni.

Engleska reč ”kolajder“ (collider) znači bukvalno ”sudarač,“ odnosno uređaj ili mašina u kojoj se obavljaju sudari. Dakle, hadronski kolajder je mašina u kojoj se sudaraju hadroni.

Jednostavno rečeno, CERNov veliki hadronski sudarač je tunel, sagrađen ispod zemlje, na prosečnoj dubini od oko 100 metara, obima 27 kilometara. Uz pomoć veoma snažnih elektromagneta u njemu se ubrzavaju, a zatim i sudaraju rojevi čestica manjih od atoma - dakle, nevidljivih ne samo za golo oko već i za najsnažnije elktronske mikroskope.

XS
SM
MD
LG