Linkovi

Dvojica zatvorenika iz Gvantanama prebačena u CG i BiH


Pentagon je dvojicu zatvorenika iz baze Gvantanamo prebacio u BiH i Crnu Goru da bi tamo otpočeli nove živote, javio je AP.

Treći zatvorenik odbio je premještaj, pa je ostao u američkom zatvoru na Kubi.

Državljanin Egipta Tarik Mahmud Ahmed al Savah /58/ iz zatvora Gvatanamo prebačen je u BiH, a Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi /41/, koji je porijeklom iz Jemena, u Crnu Goru, javio je Rojters.

Al Savah, koji je rođen u BiH i čije državljanstvo, takođe, posjeduje, prema navodima medija, optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Prema informacijama koje su procurile iz Ministarstva odbrane, Al Savah je bio zatvoren u Gvantanamu više od 13 godina i ima zdravstvene probleme.

Al Savah se u Gvantanamu nalazio od maja 2002. godine, gdje je prebačen nakon hapšenja u Avganistanu kada je bio član Al Kaide.

Prema dostupnim informacijama, on posjeduje državljanstvo Egipta, koji je više puta tražio njegovo oslobađanje, kao i državljanstvo BiH koje je dobio zbog učešća u ratnim dejstvima.

El Saudi, koji je prebačen je u Crnu Goru, bio je zatvoren u Gvantanamu više od 13 godina.

Šesnaest zatvorenika iz Gvantanama prebačeno je u zemlje Bliskog istoka i druge države od početka godine, u jeku napora da se pokuša zatvoriti ovaj vojni zatvor do kraja mandata predsjednika SAD Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG