Linkovi

Gvaido najavljuje povratak u Venecuelu, vlast planira da ga uhapsi


Ekvadorski predsednik Lenjin Moreno, u centru desno, pozdravlja samoproklamovanog privremenog predsednika Huana Gvaida i njegovu suprugu Fabianu Rozales, tokom sastanka u Salinasu, Ekvador, 2. marta 2019.
Ekvadorski predsednik Lenjin Moreno, u centru desno, pozdravlja samoproklamovanog privremenog predsednika Huana Gvaida i njegovu suprugu Fabianu Rozales, tokom sastanka u Salinasu, Ekvador, 2. marta 2019.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido rekao je da će otići kući nakon okončanja posete Ekvadoru, što je podiglo šanse za zaoštravanje situacije sa vladom koju pokušava da smeni sa vlasti.

"Najavljujem svoj povratak kući iz Ekvadora", rekao je Gvaido nakon sastanka sa predsednikom te zemlje, Lenjinom Morenom. On je takođe pozvao na proteste u Venecueli u ponedeljak i utorak, što su dani koji se podudaraju sa održavanjem sezone karnevala u zemlji.

Gvaido, koji je sebe proglasio za venecuelanskog privremenog predsednika, što su priznale Sjedinjene Države i 50 drugih zemalja, nije komentarisao tačan tajming kada planira da se vrati u Venecuelu. Njegov portparol, Edvard Rodrigez, je rekao da je "moguće" da će se vratiti u ponedeljak.

"Imamo malo šta da slavimo, a puno da uradimo", rekao je Gvaido, koji je nedavno posetio lidere Brazila, Paragvaja i Argentine u kampanji podizanja pritiska na venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Njegov povratak sa puta otvara mogućnost da venecuelanske vlasti pokušaju da ga uhapse.

Opozicioni lider je rekao da traži "mirnu tranziciju" koja bi omogućila njegovoj domovini da prevaziđe političku i humanitarnu krizu u kojoj je. Prošlog vikenda, Gvaido je kordinirao neuspelim naporima da dopremi pomoć iz Kolumbije i Brazila u Venecuelu, gde bezbednosne snage lojalne Maduru blokiraju njen ulazak.

Maduro je opisao Gvaidov potez kao deo zavere, koju podržavaju SAD, za njegovo smenjivanje.

Moreno, koji se sastao sa Gvaidom u priobalnom ekvadorskom gradu Salinasu, rekao je da podržava napore opozicionog lidera da donese "demokratske promene" Venecueli.

XS
SM
MD
LG