Linkovi

Gulen odbacio turski nalog za hapšenje


US-based cleric Fethullah Gulen, whose followers Turkey blames for a failed coup, is shown in still image taken from video, as he speaks to journalists at his home in Saylorsburg, Pennsylvania, July 16, 2016.

Muslimanski sveštenik, koji živi u Sjedinjenim Državama, Fetulah Gulen osudio je nalog za njegovo hapšenje koji je izdala Turska u kojem ga je optužila da stoji iza neuspelog prošlomesečnog puča u Turskoj.

Gulen je rekao da to ne menja ništa o njegovom statusu ili političkim pogledima. U saopštenju, Gulen je naveo da je više puta osudjivao pokušaj puča u Turskoj. Vlada u Ankari saopštila je da je taj sveštenik kovao zaveru za puč koji su izvršili odmetnički vojni zvaničnici i pozvala Sjedinjene Države da ga izruče Turskoj, koja medjutim, nije podnela zvaničan zahtev za ekstradiciju.

Gulen je demantovao bilo kakvu umešanost niti da je unapred znao o pokušaju vojnog puča 15. jula. Više od 60.000 vojnih lica, službenika pravosudja, državnih službenika i radnika obrazovnog sektora je pritvoreno, suspendovano ili stavljeno pod istragu nakon pokušaja puča.

XS
SM
MD
LG