Linkovi

Terapija za gubitak vida spašava i pčele?


Makularna degeneracija je vodeći uzrok gubitka vida među osobama starijim od 50 godina. Ali nauka je tu da pomogne. Britanski istraživači razvijaju tretman za to stanje, a možda bi to mogao da bude i način da se spasi svetska populacija pčela.

Profesor Glen Džefri sa Londonskog univerziteta kaže da jednostavan aparat može da pomogne osobama koje pate od makularne degeneracije, jednog od glavnih uzroka gubitka vida među starijim osobama.

“Uzmemo veoma jednostavan aparat koji je izuzetno ekonomičan i kažemo ljudima da ga stave preko jednog oka tokom jednog do dva minuta dnevno. Ustanovili smo poboljšanje vida, posebno u sposobnosti da se detektuje veoma mali izvor svetla u mraku.”

Ali jednoga dana, Džefri je počeo da razmišlja o tome kako kolonije pčela izumiru, delom zbog trovanja pesticidima pod nazivom neonikotinoidi. I pomislio da bi njegova terapija mogla da im pomogne.

“Jedan od načina na koji insekticidi deluju je da oduzimaju energiju iz ćelija. Svaka ćelija ima seriju baterija u sebi, koje se zovu mitohondrije. I ono što insekticidi rade je da prazne te baterije, tako da one više nemaju energiju za normalne metaboličke funkcije. Jedna od stvari koje radi crveno svetlo je da ga upija baterija, što zapravo povećava energiju baterije, tako da možemo to da upotrebimo za oporavak nekih od funkcija ćelije.”

Tako je počeo da osvetljava infracrvenim svetlom pčele koje su zatrovane neonikotinoidom pod nazivom Imidakloprid.

“U koloniji na kojoj nije korišćeno svetlo, pčele su više sive, blede i kreću se u grupama. Ako pogledamo u grupu sa druge strane, na koju je upereno 670 nanometara svetla, možete da uočite da se one kreću relativno normalno, šire krila i možemo da uočimo razliku između njih i pčela koje nisu zatrovane.

Profesor Džefri kaže da je to jednostavno rešenje za ogromni problem koji preti pčelama svuda u svetu.

“To je veoma jeftin način, sa cenom od oko 20 do 25 dolara, jer ne možemo samo da ugradimo l-e-d sijalice u košnicu.”

To je jeftino i jednostavno, a profesor Džefri kaže da pčele ne mogu ni da vide svetlo, tako da uopšte neće uticati na njihovo ponašanje.

XS
SM
MD
LG