Linkovi

Optuženi za 11. septembar u sudnici


Članovi porodica žrtava terorističkih napada 11. septembra
Članovi porodica žrtava terorističkih napada 11. septembra

Saslušanje petorice optuženih za planiranje i izvršenje terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001 godine više puta je prekidano, s obzirom na to da optuženi, po svemu sudeći, protestuju protiv sudskog procesa.

Samproklamovani organizator napada Kalid Šeik Mohamed i još četvorica optuženih uklonili su slušalice, koje su im omogućavale da čuju prevod na arapskom, i odbili da odgovore na pitanja vojnog sudije. Mohamedov civilni advokat, Dejvid Nevin, kazao je da njegov klijent odbija da odgovara na pitanja jer je zabrinut u pogledu legitimnosti sudskog procesa.

Današnje saslušanje održava se u američkoj vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, gdje su petorica optuženih pritvorena već godinama u svijetlu pravne i političke bitke u pogledu pitanja kako i gdje im suditi.

Jedan od optuženih, Valid bin Ataš, bio je jedno vrijeme svezan u stolici, da bi bi pušten nakon što je pristao da poštuje red u sudnici. Ramzi Binalšib je pak prekinuo pretres tvrdnjama da bi mogao da bude ubijen. Neki od optuženih su ustali i molili se u sudnici, pod prismotrom vojnika.

Sva petorica optužena su za ubistvo gotovo 3000 ljudi u napadima u Njujorku, Vašingtonu i Šenksvilu u Pensilvaniji. Današnje saslušanje prvi je korak prije početka suđenja. Riječ o drugom pokušaju Sjedinjenih Država da sude osumnjičenima za napade 11. septembra. Očekuje se da će sudski proces trajati godinama.

Nekolliko članova porodica žrtava je putem lutrije izabrano da prisustvuje današnjem saslušanju. Ostali rođaci okupili su se u vojnim bazama širom Sjedinjenih Država kako bi proces pratili na televiziji.

XS
SM
MD
LG