Linkovi

Grupa medijskih udruženja: Nelegitiman Nacrt Strategije razvoja informisanja


Ilustracija
Ilustracija

Grupa novinarskih i medijskih udruženja navela je u zajedničkom saopštenju u ponedeljak da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji je izradilo Ministarstvo, "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva".

Profesionalna udruženja ocenjuju da je "neprihvatljivo" da se dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, "suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja".

U izjavi za Glasa Amerike novinarka Tamara Skroza podseća da je iz radne grupe oktrobra prošle godine prvo izašlo Udruženje novinara Srbije, da bi nakon toga radnu grupu napustili i predstavnica Asocijacije medija, zajednički predstavnik NUNS-a, NDNV-a, AOM-a Lokal presa i ANEM-a i konačno ekspert za onlajn medije.

Iako je Ministarstvo nakon toga pozivalo udruženja da se vrate, to se nije dogodilo. "Naša dobra volja je postojala, ali oni nisu bili spremni za neku vrstu kompromisa", kaže Skroza, koja je i sama u početku bila član Komisije.

U saopštenju medijskih udruženja se takođe izražava zabrinutost
najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam", piše u saopštenju.

Udruženja ocenjuju da je Nacrt strategije, "zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa gradjana" i da neće biti moguće suštinski ga izmeniti tokom javne rasprave.

Zbog toga, traži se formiranje nove radne grupe koju bi činile osobe visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijski stručnjaci i predstavnici relevatnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva koji bi predstavljali zaštitnike interesa građana u tom procesu.

XS
SM
MD
LG