Linkovi

Grupa kongresmena pozvala Tilersona da pruži podršku Srbiji


Zgrada Predstavničkog doma na Kapitol Hilu.

Grupa od 14 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa uputila je pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem poziva na obnavljanje političke pažnje posvećene Balkanu i dodatnu podršku Srbiji.

"Srbija je i najveća zemlja na Balkanu i politička okosnica celog regiona. Značaj regiona Balkana pokazivao se kroz istoriju: sa izostankom balkanske stabilnosti, biće ugrožena evropska stabilnost", navodi se u pismu čija su prva dva potpisnika kopredsedavajući srpskog kokusa Ted Po i Emanuel Kliver.

Kongresmeni navode da Balkan i dalje opterećuju duhovi sukoba iz prošlosti a da zategnuti i nepotpuni odnosi Srbije i Kosova ostaju ključna prepreka za stabilnost celog regiona. Oni citiraju reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prošlog meseca, u odnosu na to dugotrajno pitanje naveo da će njegova vlada zauzeti "ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realističan, okrenut ka budućnosti." "Verujemo da je u interesu Sjedinjenih Država da podrže taj pristup čiji je cilj promovisanje trajne stabilnosti i uzajamnog poštovanja uz obezbeđivanje spremnosti srpskog rukovodstva da ga sprovede", ocenjuje grupa kongresmena.

U pismu, poslatom 3. oktobra, se ističe da su produžena američka pažnja i podrška regionu Balkana neophodni, imajući u vidu bezbednosne izazove sa kojima se zemlje regiona sada suočavaju.

"Srbija je odgovorila odgovorno i pozitivno na migrantsku krizu koja je zahvatila Evropu uprkos velikom humanitarnom i finansijskom opterećenju njenog sistema azila", navode kongresmeni koji dodaju da je Beograd radio na borbi protiv trgovine ljudima koja se posebno razvila zbog migrantske krize, te da je od početka krize Srbija uhapsila oko 2.300 krijumčara ljudima.

Zemlje regiona takodje se suočavaju sa novim bezbednosnim izazovima koji prete zbog regrutovanja terorista, navode kongresmeni, uz podatak da se u Siriji trenutno nalazi najmanje 875 boraca sa Balkana.

Srbija, kao centralna zemlja regiona, sarađuje sa američkom vladom i međunarodnom zajednicom u borbi protiv međunarodnog terorizma i razvoju snažnih antiterorističkih mera i strategija, ističe se u pismu Tilersonu.

"Podrška SAD Srbiji je od posebno vitalnog značaja za Beograd, kako bi ostvario strateški cilj članstva u EU. Njen put ka Uniji će ne samo ojačati demokratske aspiracije Srbije već će i unaprediti američke interes trajnog mira i stabilnosti u širem regionu.

Odlučno uključivanje Srbije u zapadni tabor takođe će pružiti najbolju odbranu od spoljnih zloćudnih uticaja čiji je cilj da se poremeti evropsko jedinstvo i transatlantsko savezništvo.

Nadamo se da će Balkan, posle nemira proteklih decenija, imati budućnost kao deo demokratske i mirne Evrope. Pozivamo vas da kao prioritet postavite podršku širem regionu Balkana generalno a specifično - Republici Srbiji", zaključuje se u pismu koje su pored Poa i Klivera potpisali Stiv Stivens, kongresmen iz Ohaja, Piter Viskloski iz Indijane, Džejms Mekgavern iz Masačusetsa, Zoi Lofgren iz Kalifornije, Rendi Veber, kongresmen iz Teksasa, Gregori Miks iz Njujorka, Brajan Ficpetrik iz Pensilvanije, Dženis Šakovski iz Ilinoisa, Dejvid Sisilin iz Rod Ajlenda, Albio Sires iz Nju Džersija, Skot Peri iz Pensilvanije i Gas Bilirakis, kongresmen iz Floride.

Stejt department: Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti i ekonomskom rastu

U kancelariji portparola Stejt departmenta, Glasu Amerike je potvrđeno da je pismo stiglo, da se analizira i da će Državni sekretarijat odgovoriti na njega.

"Kao što smo već ranije rekli, SAD i Srbija dele dugogodišnju istoriju prijateljstva i saradnje, kao i posvećenost zajedničkom radu na stvaranju svetlije i još prosperitetnije budućnosti za naše zemlje", navode u Stejt departmentu.

"Postojani napori Srbije da promoviše ekonomske reforme, da nastavi da jača vladavinu prava i popravi odnose sa svojim susedima su temelji njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom rastu. Zajedničkim radom možemo da osiguramo mir i prosperitet širom Balkana”, zaključuju u Državnom Sekretarijatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG