Linkovi

Botaničari u Engleskoj "uzgajaju" nameštaj


U regionu Ist Midlends, u Engleskoj, Gevin Manro vodi računa o stablima divljih jabuka, koje uzgaja za neobičan proizvod.

Ako želite da imate neuobičajan namještaj za vaš dom, prava stvar bi mogle da budu drvene stolice, koje je izradila priroda uz malu pomoć britanskih botaničara koji nešto znaju i o dizajnu.

U regionu Ist Midlends, u Engleskoj, Gevin Manro vodi računa o stablima divljih jabuka, koje uzgaja za neobičan proizvod.

“Od ovoga će biti napravljeni nasloni za stolice. Grana će biti naslon za ruke. Imamo jednu i s druge strane.”

Jednog dana će ličiti na ovo. Gevin smatra da ovaj pristup ima smisla…

“Način na koji se danas pravi stolica je gotovo komičan. Uzgajamo ovo drveće 60 godina prije nego što ga siječemo na sve manje i manje komade, koje onda ponovo spajamo na takav način da će se vremenom sigurno razglaviti. Zašto bi radili sve to?”

Gevin je svoje prve komade uzgojio od jedne vrste vrbe koju je lako oblikovati, a zatim je svoju tehniku usavršavao gotovo deceniju da bi mogao da koristi više vrsta drveća.

"Ne možete da oblikujete drveće kako vi želite. Na početku smo uvidjeli da ako oblikujete granu na pogrešan način, ona će jednostavno da uvene, i novi izdanak će da izraste niže.”

“Veliki broj ljudi već duže govori da je to blesavo, da je Gevin lud, da ne zna šta radi. Međutim, ima mnogo i pozitivnih reakcija, naročito nedavno”, kaže njegova supruga Alis Manro.

Za Gevina i njegovu suprugu, to je proizvod ljubavi, s obzirom na to da je potrebno osam godina da se uzgoji stolica, a čak 15 za trpezarijski sto.

“To je slično uzgajanju vinograda. Potrebno je nekoliko godina da se pokrenu stvari, ali onda imate berbu svake godine”

Prva, velika, sječa je za godinu dana. Gevin i Alis smatraju da će rezultati biti vrijedni strpljivog čekanja.

XS
SM
MD
LG