Linkovi

Griboski: Povećanje uticaja republikanaca


Ishod kongresnih izbora sasvim je nezivestan: Džozef Griboski
Ishod kongresnih izbora sasvim je nezivestan: Džozef Griboski

O mogućem ishodu kongresnih izbora u Americi i uticaju njihovih rezultata na spoljnopolitički delokrug predsednika Baraka Obame, za Glas Amerike govori predsednik američkog Instituta za verska pitanja i javnu politiku, Džozef Griboski.

Griboski: Ishod kongresnih izbora idućeg meseca sasvim je neizvestan, pošto se gradjani obično opredeljuju za kandidata u periodu od 10 dana pre izbora, posebno nezavisni i neopredeljeni birači. Medjutim, ako sadašnji trend može da posluži kao indikator, repbulikanci imaju dobru šansu da osvoje većinu u Predstavničkom domu, a moguće i Senatu. Čak i u slučaju da republikanci ne dobiju većinu, oni će osvojiti dodatna mesta i tako povećati uticaj u političkim procesima.

Glas Amerike: Ako Demokratska stranka, odnosno predsednik Obama, pretrpe poraz na kongresnim izborima, kako će se to odraziti na Obamin program?

Griboski: Mislim da bi poraz Demokratske stranke na kongresnim izborima bio ustvari poklon predsedniku, mada to ni jedan aktuelni predsednik ne bi priznao. Predsednicima je obično teže da sprovode svoju politiku kada njihova stranka ima većinu u Predstavničkom domu i Senatu, pošto se borba mišljenja tada ne odvija izmedju dve stranke, već u redovima vladajuće stranke. Na primer, pedsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi misli da je isto toliko važna kao i predsednik. Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom, predsednik će morati da se snažnije angažuje da bi dokazao da je lider zemlje, dok će republikanci morati da dokažu da imaju razlog da udju u Belu kuću 2012. Mislim da će u slučaju da republikanci preuzmu kontrolu u Kongresu doći do veće saradnje izmedju Bele kuće i zakonodavaca.

Glas Amerike: Kako bi ovi izbori mogli da se odraze na spoljnu politiku predsednika Obame, posebno u pogledu Avganistana, Irana i Bliskog istoka?

Griboski: Ako republikanci osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu, predsednik će moći da preduzme daleko odlučnije i snažnije akcije u pogledu Avganistana, Irana, pa i Severne Koreje. Predsednikov argument bi bio da mora doći do dvostranačke saradnje u svetlu pritisaka iz tih država, koji bi mogli da budu daleko snažniji, što će dati predsedniku veći uticaj na spoljnoplitičkom polju. Ako republikanci dobiju većinu u Kongresu, predsedniku će biti lakše da deluje u pogledu Avganistana. Ako bi republikanci rekli, ne želimo postavljanje roka za povlačenje jer to daje prednost neprijatelju, takva situacije bi išla u prilog predsedniku pošto demokrate želele određivanje roka za povlačenje. Ako republikanci ne osvoje većinu u Kongresu taj pritisak više neće postojati za predsednika, pa će mu - što se tiče tog problema - biti omogućene i druge opcije.

XS
SM
MD
LG