Linkovi

Greta Tunberg izazvala buru na Tviteru fotografijom iz nemačkog voza


Greta Tunberg na klimatskom maršu u Torinu u Italiji, 13. decembra 2019.
Greta Tunberg na klimatskom maršu u Torinu u Italiji, 13. decembra 2019.

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i nemačka nacionalna železnička kompanija izazvali su buru na Tviteru nakon što je Tunberg objavila fotografiju na kojoj se vidi kako sedi na podu voza, okružena torbama. Fotografija je izazvala brojne komentare o radu nemačke železnice.

Greta je sliku objavila u subotu kasno uveče, uz komentar: "Putujem prepunim vozovima kroz Nemačku. Konačno na putu kući!"

Međutim, nemačka železnička kompanija Dojče Ban nagovestila je da Tunberg možda nije provela ceo put sedeći na podu. Kompanija je saopštila da je Tunberg imala sedište u prvoj klasi između Kasela i Hamburga, a da su drugi članovi njenog tima već sedeli u prvoj klasi od Frankfurta nadalje.

Dojče Ban je objavio dva tvita, a u jednoj je poručio mladoj aktivistskinji "da bi bilo lepo da je takođe pomenula koliko je prijateljski i kompetentno uslužio njen tim dok je sedela u prvoj klasi."

Greta Tunberg je kasnije tvitovala da činjenica da je prvo sedela na podu nije bila namenjena kao kritika na račun nemačke železnice. "To nije problem, i nikada nisam rekla da jeste. Prepuni vozovi su dobar znak jer znače da postoji velika potražnja!"

Dojče Ban, nekada slavan po svojoj tačnosti, proteklih godina je kritikovan zbog kašnjenja, otkazivanja vožnji u poslednji čas, i skupih karata. Nemačka železnica je poželela Tunberg srećan povratak kući i navela da "vredno radi na uvođenju novih vozova, konekcija i sedišta."

Neki korisnici Tvitera su izrazili žaljenje što mlada aktivistkinja nije mogla da dobije dobro mesto na vozu tokom dugog puta kući iz Madrida, gde je prisustvovala konferenciji o klimatskim promenama. Drugi su joj poželeli bezbedan put kući posle višemesečnih putovanja vozovima i brodovima na različite klimatske skupove u Evropi i Americi.

Tunberg ne leti avionom jer smatra da je to štetno za životnu sredinu.

Prošle nedelje, magazin Tajm ju je proglasio ličnošću godine, zbog napora da podstakne svetske vlade da preduzmu brže korake u borbi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG