Linkovi

Novi građevinski propisi usmeravaju gradnju ka očuvanju prirode


Novi građevinski propisi usmeravaju gradnju ka očuvanju prirode

Međunarodni savet za građevinske propise je udruženje koje utvrđuje bezbednosne standarde u izgradnji objekata. Savet je nedavno doneo neke nove propise za podsticanje gradnje štedljivih i ekološki čistijih zgrada. U izradi propisa učestvovali su arhitekte, stručnjaci za grejanje i hlađenje i drugi građevinski eksperti.

Kada govorimo o ekološkoj gradnji, zgrada Nacionalnog udruženja posrednika u prodaji nekretnina, u Vašingtonu, je otelotvorenje tog sna. Sagrađena je od recikliranog betona i čelika i obložena termoizolacionim staklom koje odbija toplotu. Podovi su takođe od recikliranog materijala. Ni jedan zakon ne obavezuje na takvu gradnju, ali se autori novih propisa nadaju promeni.

"Ovaj zakon propisuje sve, od materijala koji se koriste do otpadaka koje proizvode, kako se troši energija, šta se radi sa vodom, sa rasvetom. Šta će biti sa zemljištem..," kaže funkcioner Međunarodnog saveta za građevinske propise, Majk Armstrong.

Cilj je da buduće poslovne zgrade budu ekološki čistije, kaže Kristofer Grin iz Studija Ago.

"Ovo je po mom mišljenju temelj na kome će se od sada graditi u skladu sa obnovljivim resursima," kaže Kristofer Grin.

Grin kaže da zgrade u Sjedinjenim Državama troše 40 odsto ukupne energije, više nego transport i industrija. U to se ubrajaju svi aparati i osvetljenje koji ostaju uključeni preko noći. Ali u zgradi Nacionalnog udruženja posrednika u prodaji nekretnina, kišnica se skuplja radi zalivanja zelenila, a zaposleni se podstiču da biciklima dolaze na posao. Čak i pisoari ne koriste vodu. Ako se piscima propisa ostvare želje, to će biti samo jedna od mnogih stvari kojima će Amerikanci moći da se nadaju.

XS
SM
MD
LG