Linkovi

Grčka na ivici


Demonstracije protiv uvođenja oštrih mera štednje ispred grčkog parlamenta u Atini, 10. februar 2012.
Demonstracije protiv uvođenja oštrih mera štednje ispred grčkog parlamenta u Atini, 10. februar 2012.

Grčki lideri nastavljaju da mole, ali i da upozoravaju zakonodavce pred ključno glasanje koje bi trebalo da odluči da li će Evropa još jednom spasiti zemlju davanjem zajma za pomoć.

Lider socijalista Jorgos Papandreu i njegov kolega iz Nove demokratije Antonis Samaras apelovali su na zakonodavce da podrže najnoviju rundu rezanja budžetskih troškova, naglašavajući da nema drugog izbora. Papandreu je takođe upozorio da bi neuspeh usvajanja mera štednje doveo do kraha zemlje. Samaras je članove svoje stranke upozorio da neće biti tolerisano stranačko politikarenje.

Grčka vlada usvojila je predlog zakona o merama štednje kasno sinoć, a parlament u punom sazivu trebalo bi da o njemu glasa sutra. Evropska unija zahtevala je dodatne rezove u zamenu za novi zajam u iznosu od 172 milijarde dolara.

Uprkos oštrim upozorenjima hiljade Grka izašle su na ulicu da protestuju zbog mera štednje i smanjivanja budžeta, povremeno se sukobljavajući sa policijom. Nekoliko hiljada okupilo se i danas ispred zgrade skupštine, tražeći od zakonodavaca da odbiju zahteve Evropske unije.

XS
SM
MD
LG