Linkovi

Nezadovoljstvo u Grčkoj


Slepi Grci izašli na ulice Atine da protestvuju protiv uvođenja novih, oštrijih, mera štednje, 21. februar 2012.
Slepi Grci izašli na ulice Atine da protestvuju protiv uvođenja novih, oštrijih, mera štednje, 21. februar 2012.

U Grčkoj, već opterećenoj mjerama štednje, vlada nezadovoljstvo i nakon odobravanja novog paketa pomoći koji bi trebalo da spriječi bankrotstvo zemlje.

Mjere štednje Grčke vlade izazvaju proteste, dok Evropa zaključuje sporazum o novoj pomoći. Zemlja je možda spasena od bankrotstva, ali to nije donijelo olakšanje mnogim stanovnicima Atine. Državni službenici učestvovali su u protestu u prijestonici, samo nekoliko sati nakon postignutog sporazuma u Briselu.

U okviru novog programa štednje, njih 15 hiljada će izgubiti posao, što je cijena koju Grčka mora da plati za zajam od 130 milijardi eura. Penzije i plate takođe će biti dodatno smanjene, a porezi povećani, i to u vrijeme duboke recesije.

"Nisam optimista, zato što vjerujem da će ovaj zajam završiti u džepovima onih koji su nam ga dali", smatra penzioner Ahil Adam.

“O kom novcu govorite? Novac koji donesu biće stavljen u trezor kako bi mogli da uzimaju kamatu. To su zelenaši", kaže ogorčeno vlasnik jedne prodavnice, Hristo Kutras.

Grčki političari pristali su da primijene paket mjera, bez obzira na to ko je na vlasti, što mnogi Grci smatraju udarom na demokratiju. Profestor Dimitris Kacikas, sa Atinskog univerziteta, smatra međutim da je to cijena koju Grčka mora da plati.

"Mislim da je riječ o dobrom sporazumu, kojim se dostiže cilj prema kojem će dug iznositi 120 odsto bruto društvenog proizvoda do 2020. Time se zaokružuje paket koji smo dugo čekali. To naravno ne znači da je Grčka van opasnosti", objašnjava Kacikas.

On takođe vjeruje da je ovo poslednja šansa za Atinu i da neće biti više novca. To, kako ističe, međutim ne znači da je Grčka sama.

"Ukoliko pokaže dobre rezultate kada je riječ o primjeni ovog sporazuma, možda možemo da se nadamo daljoj pomoći, za podsticanje rasta, ili Evropske centralne banke ili u nekom drugom vidu", kaže Kacikas.

U ovom trenutku nema nagovještaja ekonomskog rasta. Petina grčkih radnika je nezaposlena, a mnoge prodavnice i kompanije su zatvorene. Takođe se strahuje da bi dalji nemiri mogli da stave na ispit političarska obećanja. S obzirom na to da se za kraj nedjelje planiraju još veći protesti, toga će svakako biti sve više.

XS
SM
MD
LG