Linkovi

Grčki parlament usvojio reforme


Grčka policija je upotrebila suzavac tokom demonstracija protiv reformi ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini, 8. maja 2016.
Grčka policija je upotrebila suzavac tokom demonstracija protiv reformi ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini, 8. maja 2016.

Grčki zakonodavci usvojili su kontroverzni paket o reformama penzionog i poreskog sistema koji su zahtevali evropski kreditori Grčke, u zamenu za skoro 100 milijardi dolara finansijske pomoći.

Medjutim, opozicija nije promenila svoj stav protiv reformi.

“Šta će se tim zakonom koji donosite postići? On podiže poreze i doprinose za socijalno, nešto što će dovesti, sa matematičkom preciznošću, do povećanog izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa. Mere koje predlažete će nažalost, zakočiti bilo kakav rast grčke ekonomije,” izjavio je Kirijakos Micotakis, jedan od opozicionih lidera.

Najnovije reforme namenjene su smanjenju najvećih penzija u grčkoj i povećanju doprinosa za one sa srednjim i višim prihodima.

“Posle punih šest godina, tokom kojih su evropske institucije raspravljale o grčkoj krizi i jedino razmatrale mere štednje, sutra će takođe razmatrati olakšanje za grčke dugove," poručio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Zakonom bi se takođe osiguralo 3,5 odsto povećanja budžeta do 2018. godine, kao što zahtevaju dva najveća grčka kreditora, Evropska Unija u Međunarodni monetarni fond. Pred glasanje, nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Atine u najnovijem pokušaju da se zaustavi usvajanje mera, za koje kritičari kažu da će uništiti prihode radnika. Neki od demonstranata bacali su molotovljeve koktele na policiju koja je štitila zgradu parlamenta, dok je policija odgovorila suzavcem.

XS
SM
MD
LG