Linkovi

Izglasano poverenje grčkoj vladi


Grčki premijer Jorgos Papandreu (arhiv)
Grčki premijer Jorgos Papandreu (arhiv)

Grčki parlament izglasao je kasno večeras poverenje vladi Jorgosa Papandreua. Za vladu je glasalo 153 od ukupno 298 prisutnih poslanika u parlamentu. Grčki premijer apelovao je pre glasanja u parlamentu na formiranje "šire" vladine koalicije, kako bi bio usvojen plan evropskih zemalja za otpis duga te zemlje.

Grčki premijer Jorgos Papandreu izazvao je političku buru u zemlji kada je ranije ove nedelje objavio da će raspisati referendum o paketu finansijske pomoći koji su lideri Evropske unije odobrili samo nekoliko dana pre toga. To je razgnevilo evropske lidere i izazvalo paniku na svetskim berzama. Evro se jutros stabilizovao pošto je prethodno saopšteno da referenduma ipak neće biti. Evo šta o tome kaže finansijski analitičar Oliver Rot:

“Tržišta su u dobrom stanju pošto je ponovo zavladao optimizam nakon konfuzije koju je izazvao Papandreu. Mi se sada fokusiramo na primenu odluka iz Brisela. Ako sve bude išlo u redu uvereni smo da će u sledeće dve nedelje akcije zabeležiti porast.”

U Atini grčki finansijski analitičar Nikos Hristodulu kaže da će tržišta biti nestabilna sve dok bude vladala politička neizvesnost:

Tržišta žele jaku vladu u Grčkoj, bez obzira da li je u pitanju koaliciona vlada ili vlada jedne stranke. Ako dodje do izbora i ako bude nagoveštaja da nova vlada neće biti jaka to će se negativno odraziti na tržišta.”

Prema izvorima agencije Rojters Papandreu je priznao da je pogrešio kada je sazvao referendum o paketu finansijske pomoći Evropske unije.

XS
SM
MD
LG