Linkovi

Novi izbori u Grčkoj - 17. juna


Lider radikalne levice u Grčkoj, Aleksis Cipras, odlazi iz predsedničke palate
Lider radikalne levice u Grčkoj, Aleksis Cipras, odlazi iz predsedničke palate

Grčka će 17. juna ponoviti izbore pošto vodeće političke stranke i nakon više pokušaja nisu uspele da formiraju koalicionu vladu.

Datum novih izbora objavljen je danas, posle sastanka grčkog predsednika Karolosa Papuljasa sa liderima stranaka u cilju sastavljanja privremene vlade. Državna televizija saopštava da je visoki sudija Panagiotis Pikramenos imenovan za premijera privremene vlade.

Analitičari predviđaju da će rezultat novih izbora, poput onih održanih početkom ovog meseca, takodje biti nerešen i da nijedna stranka neće osvojiti dovoljno glasova da formira vladu.

Radikalna levičarska koalicija na čelu sa Aleksisom Ciprasom, liderom stranke Siriza, koja se oštro protivi merama štednje, dobio je dovoljno podrške da stekne veliki uticaj. To bi moglo da izazove tenzije između Grčke i Evropske unije, čiji lideri su izjavili da Grčka neće dobiti dalje zajmove ukoliko se ne bude pridržavala strogog plana za smanjenje duga.

Politički zastoj u Grčkoj potresao je evropske berze i preti da potkopa eurozonu. To pitanje je visoko na dnevnom redu prvih zvaničnih razgovora izmedju novog predsednika Francuske, Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel. Tokom jučerašnjeg sastanka u Berlinu, dvoje lidera su saopštili da podržavaju ostanak Grčke u eurozoni.

XS
SM
MD
LG