Linkovi

Kompromis povodom imena Makedonija izazavao proteste u Atini


Demonstranti drže grčku zastavu na protestu u Atini protiv upotrebe termina Makedonija van Grčke, 4. februar, 2018.
Demonstranti drže grčku zastavu na protestu u Atini protiv upotrebe termina Makedonija van Grčke, 4. februar, 2018.

Desetine hiljada demonstranata su marširale u nedelju u Atini u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa izmedju Grčke i Makedonije oko dugoročnog spora povodom tog imena.

Policija procenjuje da se okupilo oko 140.000 demonstranata dok organizatori marša tvrde da ih je bilo milion ipo. Grci i grčka dijaspora su se okupili da apeluju na vladu da ne sklapa bilo kakav kompromis koji bi se ticao zvaničnog imena susedne Makedonije.

"Milion demonstranata koje organizatori zamišljaju je nešto što oni samo mogu da priželjkuju.", rekao je grčki premijer Aleksis Cipras, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije.

"Velika većina grčkog naroda zaključuje da pitanja inostrane politike ne bi trebalo da se rešavaju fanatizmom."

Grčka i Makedonija se spore oko toga ko će koristiti to ime još od nezavisnosti koju je Makedonija proglasila od Jugoslavije 1991. Mnogi Grci smatraju da bi se dozvolom susednoj zemlji da koristi to ime nanela uvreda grčkoj istoriji i implicirale pretenzije prema istoimenoj grčkoj teritoriji, što je ključna pokrajina u prastaroj imperiji Aleksandra Velikog.

Grčka je blokirala nastojanja Mekedonije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u zbog spora oko imena. Makedonija je stoga zvanično poznata u UN-u kao Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

Medjutim, levičar Cipras je do sada bio otvoren za pregovore i kompromis 27 godišnjeg spora, što je izazvalo proteste u obe zemlje.

Makedonski premijer, Zoran Zaev, rekao je u proteklim nedeljama da će njegova zemlja imenovati aerodrom i glavni autoput po Aleksandru Velikom da, kako se izrazio, " u praksi pokažemo da smo predani iznalaženju rešenja."

XS
SM
MD
LG