Linkovi

Bundestag odobrio pomoć Grčkoj


Donji dom nemačkog parlamenta - Bundestag (arhiv)
Donji dom nemačkog parlamenta - Bundestag (arhiv)

Uprkos sumornim predviđanjima kreditnih agencija, nemački Bundestag je danas lako odobrio novi paket pomoći Grčkoj. Istovremeno, ankete pokazuju da se Nemci energično protive daljoj pomoći Grcima, a najveći nemački list „Bild“ je na naslovnoj strani objavio članak pod naslovom „Stop!“, tražeći od poslanika da glasaju protiv paketa. Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla poslanicima da bi odbacivanje moglo da izazove neslućene probleme za Evropu i globalnu ekonomiju.

Medjutim, firma za procenu kreditnog rejtinga „Mudiz“, saopštila je da je rizik od kašnjenja plaćanja grčkih dugova „i dalje veliki“, bez obzira što su evropski lideri odobrili nov paket finansijske pomoći toj zemlji.

Firma je danas saopštila da je odobreni paket u vrednosti od 172 milijarde dolara – drugi u protekle dve godine – „važan korak napred“, ali da će grčki dug godinama biti veliki, i pored toga što su privatni kreditori pristali da otpišu više od polovine duga i smanje ga za 142 milijarde dolara. „Mudiz“ ukazuje da vlada u Atini po svemu sudeći neće sama moći da obezbedi nove kredite na svetskim finansijskim tržištima, kada se paket pomoći potroši u narednih nekoliko godina.

U medjuvremenu, ministri finansija 20 ekonomski najjačih država sveta, juče su saopštili da Evropska unija mora da izdvoji više novca ako želi da obuzda dužničku krizu država evrozone, pre nego što druge zemlje obezbede dodatne sredstva Međunarodnom monetarnom fondu. Na završetku dvodnevnog sastanka u Meksiko Sitiju, Grupa 20 je izdala saopštenje u kojem se ističe da je opasnost i dalje velika, bez obzira što najnoviji znaci ukazuju na „umereni globalni oporavak“. Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard, izjavila je da nijedna od država Grupe 20 nije osporila neophodnost finansijskog obezbeđenja Međunarodnog monetarnog fonda. Institucija sa sedištem u Vašingtonu traži da fond od 500 milijardi dolara bude praćen evropskim finansijskim obavezama u odgovarajućem obimu.

XS
SM
MD
LG