Linkovi

Grčka na ivici bankrota


Pešak prolazi pored grafita "Grčka protiv svih", u Atini
Pešak prolazi pored grafita "Grčka protiv svih", u Atini

Još jedan krug razgovora Atine sa međunarodnim kreditorima je propao i čini se da je sam MMF digao ruke od traženja rešenja, što danas ipak demantuju u Evropskoj komisiji.

Gotovo da se sada broje sati do konačnog razrješenja grčke drame i pitanja: hoće li vlada u Atini uspjeti na vrijeme da postigne sporazum sa medjunarodnim kreditorima i tako državu spasi od bankrota?

Neko je na tek okončanom samitu Evropske unije sa latinskom Amerikom, komentarišući susrete i razgovore o Grčkoj na marginama summita, rekao: priča je završena, igra je okončana. Iako, teoretski, još ima prilike, poput skupa ministara finansija eurozone, koji se okupljaju u Briselu naredne sedmice, čini se da ključni igrači ipak dižu ruke od učešća u raspetljavanju grčkog čvora. Medjunarodni monetarni fond je juče demonstrativno napustio razgovore u zgradi Savjeta ministar EU, prepuštajući Grčkoj odluku: uzmi ili ostavi.

Danas, ipak, predsjednik Evropske komisije želi da uvjeri javnost da ništa nije okončano i da medjunarodna finansijska organizacija i dalje sjedi oko stola za kojim bi se trebalo naći svima prihvatljivo rješenje.

"Mislim da se ne može reći da je IMF potpuno napustio pregovore sa Grčkom. I sam sam dosta vremena juče potrošio razgovarajući sa grčkim premijerom i nastaviću da razgovaram narednih dana. Odvojeno od toga, vjerujem da je neophodno da se nadje rješenje", saopštio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

I šta sada? Kako će izgledati dani do skupa ministara finansija eurozone koji bi trebali da daju konačnu riječ- sporazum sa Grčkom jeste ili nije postignut, zemlja je uspjela da vrati prispjele dugove ili odlazi u bankrot.

" Na kraju jučerašnjeg dvosatnog sastanka, koji se opisuje kao važan, prijateljski i konstruktivan, predsjednik Komisije je najavio mogući proces koji bi trebao dovesti do mogućeg rješenja a uz tri institucije koje učestvuju u tome, Medjunarodni monetarni fond, Evropsku centralnu banku i EK. Sporazumjeli su se da ostanu u kontaktu nekoliko narednih dana. Govoreći za francuski radio, predsjedik Junker je jutros ponovio - sporazum je neophodan, a lopta je sada na grčkoj strani", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Činjenica je da tri institucije, posebno Medjunarodni monetarni fond, ne žele da odstupe od najspornijih tačaka traženih reformi, koje bi deblokirale za Grčku neophodnu zadnju ratu finansijske pomoći od 7,2 milijarde eura - riječ je rezanju penzija i reformi poreskog sistema što u praksi znači više poreze i, strahuju u Grčkoj, još teži život običnih ljudi.

Do kraja mjeseca samo Medjunarodnom monetarnom fondu Grčka mora da vrati 1,5 milijardi eura koje sada nema u kasi. Da li će ih imati do isteka roka, više nije pitanje dana, već sati. Dok državne obveznice neumoljivo padaju u vrijednosti a svakodnevno se sa štednje povlače milioni eura, topi se i nada da će se na vrijeme naći rješenje grčke drame.

XS
SM
MD
LG