Linkovi

Grčka traži produženje rokova


Prema uslovima finansijske pomoći, Grčka mora da do 2014. godine, uštedama u u budžetu, ostvari gotovo 12 milijardi eura

Grčke vlasti, uvjerene da neće uspjeti da postignu tražene efekte štednje i rokove za njih, pokušaće narednih dana da ubijede evropske lidere da produže postavljene rokove. Tražiće se da se postizanje efekta ukupne štednje na budžetskoj potrošnji od gotovo 12 milijardi eura, sa 2014-te pomjeri za dvije godine, šsto bi Grčkoj dalo više prostora da ekonomiju zemlje ponovo postavi na noge.

Situacija u Grčkoj, iz današnje perspektive, gotovo izgleda kao zatvoreni krug-pritisak Brisela da se usvojene mjere štednje znatno ozbiljnije primjjenjuju, a na terenu situacija u kojoj ne treba biti ekonomski stručnjak da bi se zaključilo da dodatno stezanje kaiša Grci jednostavno ne bi mogli podnijeti. Ovih dana je objavljeno kako je stopa nezaposlenosti 23 posto, više od polovine mladih Grka je bez posla i, kako danas stvari stoje, teško da mu se mogu nadati u skoroj budućnosti.

Medjutim, rokovi koji su bili dio uslova pod kojima je Grčka dobila finansijsku injekciju su tu. Do 2014 ta zemlja mora, uštedama u budžetu, ostvariti gotovo 12 milijardi eura. Daleko od tog cilja i svjesni da ga neće moći postići do traženog roka, Grci ovih dana igraju na vjerovatno posljednju preostalu kartu- produžetak roka od dvije godine, što bi tamošnjoj vladi omogućilo da "lakše diše", ne poseže za novim mjerama štednje, kada se i ove gotovo ne mogu podnijeti.

Zato i planiraju naredne sedmice ozbiljne razgovore sa šefom euro-grupe, Žanom Klodom Junkerom, te se ključnim igračima unutar zone- Njemačkom i Francuskom. Što se Brisela tiče, on ponavllja da potpisano treba i poštovati, čekajući kako će se iskazati najmoćniji u eurozoni, dok na poražavajuće podatke o nezaposlenosti Grka, za koje mnogi optužuju drakonske mjere štednje nametnute upravo od centra evropskih institucija, reaguje.

"Riječ je zaista o stvari koja duboko zabrinjava Evropsku komisiju, visok stepen nezaposlenosti, pogotovo mladih ljudi. To je nešto čime treba da se bavi i medjunarodna "trojka" i grčke vlasti. Za nas to nije nova vijest. Radimo preko evropskih fondova, a i ranije ove godine smo poslali evropski akcioni tim u Grčku, kao i u sedam drugih evropskih država u kojima je nezaposlenost mladih dostigla visoke stepene. Rezultati se, naravno, ne mogu očekivati za dan ili mjesec. Moraju se provesti strukturne reforme", kazao je portparol Evropske komisije Olivije Bejli.

Kakkav će biti rezultat nove grčke inicijative za produženjem rokova, teško je reći, jer su, primjera radi, Nijemci svaku priliku koristili da poruče da ne može biti riječi o promjeni bilo čega što je do sada potpisano. U suštini, moglo bi se reći da će taj rezultat najbolje pokazati da li su bileistinite glasine da je ostatak eurozone Grčku već otpisao ili će joj dati šansu da još neko vrijeme drži glavu iznad vode i dopliva do sigurne luke..
XS
SM
MD
LG