Linkovi

Grčka ponovo na dnevnom redu


Ministri finansija evro-zone pred sastanak o daljim finansijskim merama za Grčku
Ministri finansija evro-zone pred sastanak o daljim finansijskim merama za Grčku

Očekuje se odluka ministara finansija evro-zone koja bi mogla da stavi tačku na grčku dramu.

Ministri finansija evro-zone večeras treba da donesu konačnu odluku o tome da li je Grčka dodatnim merama štednje zaslužila nastavak finansijske podrške Evropskog stabilizacionog fonda i Međunarodnog monetarnog fonda u visini od 31 i po milijarde evra. Neki kažu da su Grci učinili sve što se od njih traži, dok drugi smatraju da će presuditi izveštaj "trojke", koji će biti predat ministrima večeras.

Već dugo odlagan izveštaj "trojke" sa terena, uz nedavno usvojene odluke grčkog parlamenta o štednji i budžetu za narednu godinu, trebalo bi da budu ključne tačke za odluku ministara o sudbini naredne rate finansijske podrške Atini. Većina onih koji u Briselu prate grčku dramu, vjeruju da bi večeras mogla biti donijeta konačna odluka o tome.

"Imamo gotovo sve elemente kako bi smo večeras nastavili do konačne odluke", rekao je predsednik evro-grupe, Žan-Klod Junker.

Pridržavati se usvojenog plana, bez novih ustupaka Grčkoj, stav je Medjunarodnog monetarnog fonda.

"Radićemo veoma konstruktivno da vidimo možemo li naći rješenje za Grčku, to je naš cilj, svrha i misija", izjavila je direktorka MMF-a, Kristin Lagard.

Sve oči su uprte u Njemačku, čiji poreski obveznici bi trebalo, u slučaju zelenog svjetla za nove milijarde Grčkoj, najdublje zavući ruku u vlasitti džep.

"Uvijek sam optimista, bićemo produktivni, ali ne mogu ništa obećati prije nego što posao bude gotov", rekao je nemački ministar finansija, Volfgang Šobl.

Njemački optimizam dijeli i veći dio ministara, tako da bi se ova epizoda grčke drame ipak mogla završiti pozitivno.
XS
SM
MD
LG