Linkovi

Oštra debata oko Grčke


Oštra debata oko Grčke
Oštra debata oko Grčke

Da li je konačno završena višemesečna drama oko toga da li će i kako Evropa pomoći Grčkoj da ne ode pod stečaj? Sudeći po najnovijim najavama, uskoro bi moglo da dođe do spasonosnog čina. Ali ono što je izvesno, jeste da tenzije rastu i da se pojačava međusobno optuživanje - Atina veruje da sve veći broj evropskih lidera želi da vidi njen izlazak iz eurozone, dok se iz Evropskog parlamenta čuju optužbe da Evropsku komisiju vode - kako se navodi - neoliberalni Talibani.

Stalno smo suočeni sa novim uslovima, u eurozoni je dosta onih koji nas tamo više ne žele. Neko se igra sa vatrom, i kod kuće i izvan. Neki se igaju šibicama, neki bakljama, ali rizik je jednak, rekao je grčki ministar finansija komentarišući poruke iz Brisela da dogovor vladajuće koalicije i glasanje grčkog parlamenta ne daju dovoljno garancija da će se sve potrebno u konsolidaciji Grčke i provesti u djelo. A ministri su tražili pune garancije, prije svega političke i da se zatvori konstrukcija štednje, gdje je još uvijek bilo preko 300 miliona eura nepokrivenih sredstava.

Sa druge strane, Grcma je dosta štednje, stezanja kajša, otpuštanja i krize, bez svjetla na dnu tunela. Slično raspoloženje o cijedjenju već ionako scijedjene Grčke, sve je snažnije i sa ove strane. Tako su evropski parlamentarci, raspravljajući o tme šta je Evroljanima činiti kada se njihovi lderi okupe za koji dan ponovo u Briselu i ponovo na stolu budu imali grčki dosije, upozoravali da ono što čini Trojka u Grčkoj, što će reći Evropska komisija i Medjunarodni monetani fond, niti je dovoljno niti dobro.

"Kako mislite da se borite protiv nezaposlenosti u Grčkoj? To nas dovodi do ključnog problema sa kojim se Komisija mora suočiti. Znate da kada neo-liberalni Talibani vode Evropsku komisiju, tada neće biti dobro za ostatak Evrope. Ne samo da se medjunarodna Trojka ponaša neodgovorno, rekao bih da su oni kriminalci", poručio je ko-predsjednik političke grupe Zelenih u Evropskom paramentu, Danijel Kon-Bendit.

Bez dlake na jeziku, ovaj parlamentarac podsjeća na neke stare dugove, na njemačkoj strani prema, ko bi rekao, istoj ovoj Grčkoj.

"Kada su Nijemci okupirali Grčku u Drugom svjetskom ratu, tada su iz Centralne banke Grčke odnijeli u Njemačku i taj novac nikada nije bio vraćen. Dakle, govorimo o, ako sve zajedno saberemo, oko 81 milijardu eure, tada govorimo o pokrivanju šestine grčkog duga- to bi mogao biti durgi način da vidimo evropsku istoriju".

"Posmatram šta radi Trojka i i kako Evropska komisija razlaže grčku državu, ne ostavljajući prostora za socijalni dijalog, što je u suprotnosti sa onim što je rečeno na G20. Socijalni dijalog i uloga socijalnih partnera je od ključne važnosti za grčke reforme", smatra predsjednik grupe Socijalista Evrpskog parlameta, Hans Svoboda.

Naredni čin grčke drame se očekuje u ponedjeljak, 20-tog februara, za kada je zakazan vanredni skup ministara finansija eurozone. Tada bi, prema posljednjim najavam, konačno trebala biti odobrena finansijska injekcija što bi, uz usvojeni plan drastične šednje, trebalo biti dovoljno da Grčka konačno krene putem oporavka, nadaju se ekonomisti Komisije, dok mnoge njihove kolege, sklonije mjerama koje porazumjevaju ne samo restrikciju, već i podsticaj, sumnjičavo vrte glavom. Dani pred nama će pokazati ko je bio u pravu...

XS
SM
MD
LG