Linkovi

Cipras za brzo formiranje koalicione vlade


Lider Sirize Aleksis Cipars govori nakon pobede njegove stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj
Lider Sirize Aleksis Cipars govori nakon pobede njegove stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj

Lider Sirize Aleksis Cipras rekao je da njegova levičarska stranka ima jasan mandat nakon druge pobede na parlamentarnim izborima za manje od devet meseci

Posle jučerašnje izborne pobede, grčki premijer Aleksis Cipras već je položio zakletvu, dok je sinoć rekao da će ubrzo uspostaviti koalicionu vladu da bi sproveo mere štednje

Mere štednje zahtevaju evropski zajmodavci koji treba da obezbede milijarde dolara kao pomoć Grčkoj za izlazak iz krize.

Vođa stranke Siriza, Aleksis Cipras, obratio se pristalicama samo nekoliko časova pošto su glasači odbacili pokušaj konzervativaca da preuzmu kontrolu nad vladom u Atini.

“Od sutra ćemo zavrnuti rukave i latiti se posla da bi pomogli najslabijima – radničkoj klasi, da bi našu zemlju ponovo obasjalo sunce. Za Grčku, u kojoj vladaju jednakost, prava, društveni napredak, društvena pravda, i blagostanje. Da bismo imali snažniju i pravedniju Grčku posle 4 godine, da bi naš narod ponovo bio ponosan i izbavio se iz krize.”

Posle skoro 90 odsto prebrojanih glasova, Siriza je dobila više od 35 odsto, i osvojila 144 od 300 mesta u Parlamentu. Nova demokratska stranka je dobila nešto više od 28 posto, a sledi je nacionalistička stranka Zlatna zora, sa 7 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG