Linkovi

Rekordna nezaposlenost u Grčkoj


Grci čekaju u redu za isplatu nadoknade nezaposlenima
Grci čekaju u redu za isplatu nadoknade nezaposlenima

Grčki premijer Antonis Samaras pre nekoliko dana je saopštio da će rešavanje problema nezaposlenosti biti prioritet glavni prioritet njegove vlade.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj dostigla je u novembru rekordnih 28 odsto, pokazuju zvanični podaci. Stopa je povećana u odnosu na oktobarskih 27,7 odsto, dok za osobe mlađe od 25 godina taj procenat iznosi 61,4 odsto.

Prema izveštaju grčke Vlade, postoje međutim nagoveštaji privrednog oporavka zemlje. Grčki premijer Antonis Samaras pre nekoliko dana je saopštio da će rešavanje problema nezaposlenosti biti prioritet glavni prioritet njegove vlade.

“Posle šest godina recesije uspeli smo da zaustavimio dalja otpuštanja. Međutim, treba ići dalje kako bi stopa nezaposlenosti počela da opada. To može da se ostvario samo u uslovima ekonomskog oporavka, koji je konačno krenuo.”

Grčka koaliciona vlada se žuri da stabilizuje ekonomiju pre lokalnih i evropskih parlamentarnih izbora krajem maja.

“Političari tvrde da će stvari da se promene. Želimo da im verujemo, ali korupcije ima previše.

“Tražim posao da bi preživeo, ali plate koje nude nisu ni za lek”, poručuju nezaposledni radnici.

Premijer Samaras je najavio i formiranje Nacionalnog saveta za zapošlavanje. Fond od milijardu i po evra finansiran je sredstvima Evropske unije. U Grčkoj se ove godine očekuje slab privredni rast.

Deficit je eliminisan, ali ostaju kamate na dobijenu finansijsku pomoć. Pre nego što je Grčka dobila prvu tranšu finansijske pomoći od 110 milijardi evra u maju 2010. godine, stopa nezaposlenosti iznosila je manje od 12 odsto.
XS
SM
MD
LG