Linkovi

Ostavka grčkog ministra finansija


Grčki premijer Antonis Samaras (L) i ministar finansija u ostavci Vasilis Rapanos
Grčki premijer Antonis Samaras (L) i ministar finansija u ostavci Vasilis Rapanos

Vasilis Rapanos, bivši čelnik Nacionalne banke Grčke, hospitalizovan je u petak uoči polaganja zakletve

Novi grčki ministar finansija, Vasilis Rapanos, podneo je ostavku zbog bolesti. Bivši čelnik najveće grčke komercijalne banke, Nacionalne banke Grčke, imenovan je prošle nedelje na tu funkciju, ali mu je pozlilo pre polaganja zakletve i još je u bolnici. Premijer Antonis Samaras prihvatio je Rapanosovu pisanu ostavku. Samaras se inače oporavlja od hitne operacije oka, zbog koje je primoran da propusti predstojeći samit evropskih lidera. Zbog bolesti grčkog premijera i doskorašnjeg ministra finansija, odložena je i posjeta međunarodnih zajmodavaca Atini.

Nova grčka vlada prionula je na posao, ali bez novog premijera i ministra finansija. Obojica neće prisustvovati ključnom samitu Evropske unije za koji su se mnogi nadali da će omogućiti Atini da ublaži pojedine uslove finansijske pomoći. Njihovo odsustvo takođe podstiče strahovanja da će se još jedan skup završiti neuspehom u rešavanju krize.

Antonis Samaras je tokom vikenda imao operaciju oka, dok je Vasilis Rapanos hospitalizovan uoči polaganja zakletve, zbog čega je danas podneo ostavku. U Brisel će umjesto njih otputovati šef diplomatije i odlazeći ministar finansija. Problemi su primorali i takozvanu trojku međunarodnih zajmodavaca da odloži posjetu Atini.

"Probem još postoji, pacijent je i dalje veoma bolestan i stvarno nisam vidio ništa konkretno zbog čega bih promijenio stav prema budućoj održivosti Grčke i kao likvidne zemlje i kao značajnog dijela Evropske unije”, kaže ekonomista Dominik Džonson.

Atinu očekuje težak test u Briselu, a s obzirom na to da se glavni finansijer Njemačka protivi davanju bilo kakvih ustupaka. Osim Grčke, analitičari očekuju da evropski lideri podrže utvrđivanje mape puta ka fiskalnoj uniji. Ne očekuje se međutim donošenje važnih odluka o objedinjavanju duga i zajedničkoj odgovornosti.

Ekonomista Džejms Šag kaže da će ponovo biti razočaran ishodom samita i poziva Evropsku centralnu banku da proširi svoj program za kupovinu obveznica i obezbijedi više jeftinih zajmova bankama.

"Banka bi trebalo to da kombinuje i kaže da je spremna da kupi hiljade milijardi obveznica. Možda to neće morati da uradi, ali sama činjenica da je spremna na to, povećala bi uvjerenje na tržištima da se pripremaju odlučne mjere. Smiješno je da postoji izuzetno moćna institucija koja ne radi ono što ostale centralne banke širom svijeta rade bez ustezanja.”

Na finansijskim tržištima, umanjena su očekivanja u pogledu postizanja konkretnog napretka na samitu. Vrijednost evropskih akcija ponovo je jutros pala, dok investitori strahuju da konačno rješenje za krizu još nije na vidiku.
XS
SM
MD
LG