Linkovi

Grčka pred bankrotstvom?


Grčki ministar finansija Janis Varufakis stiže na sastanak ministara finansija evrozone u Briselu, 11. maja 2015.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis stiže na sastanak ministara finansija evrozone u Briselu, 11. maja 2015.

Dok je sporazum o novom paketu pomoći sa Evropskom unijom i medjunarodnim kreditorima još daleko postoji opasnost da Grčka ostane bez gotovine već narednih dana.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je nedavno da bi želeo da njegova zemlje nikad nije prihvatila zajedničku valutu evro i i upozorio medjunarodne kreditore da će odbiti da potpiše bilo kakav novi plan pomoći koji bi gurnuo njegovu zemlju u, kako se izrazio, „spiralu smrti“.

Grčka kriza je daleko od kraja, a ekonomija je ponovo u recesiji. Analitičar Raul Ruparel iz grupe Open Europe za to krivi dugotrajne pregovore Atine i Evropske unije oko dugova Grčke:

„Kako se pregovori otežu nestaje poverenje u ekonomiju“

Grčka je do sada otplatila 858 miliona dolara Medjunarodnom monetarnom fondu, ali tako što je za to iskoristila rezerve pri samom MMF-u.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je da bi njegova zemlja mogla da ostane bez gotoivine za plaćanje računa u naredne dve nedelje. On je ranije ove nedelje objasnio zašto je Grčka odbacila zahteve Evropske unije za dubljim reformama:

„Zato što ako stavim potpis na to biću još jedan ministar finansija koji je potpisao srednjoročni program finansijskog prilagodjavanja znajući da on nije ostvarljiv. Matematika dokazuje da on nije ostvarljiv.“

Grčka bi trebalo da pronadje 2,2 milijarde dolara do kraja maja da bi isplatila plate i penzije. Medjutim, u julu i avgustu trebalo bi da isplati 7,7 milijardi dolara svojih obveznica Evropskoj centralnoj banci. Raul Ruparel kaže da bi posledice propuštanja te otplate bile teške:

„Ako propuste jednu otplatu MMF-u verovatno još uvek ima nekog prostora za manevrisanje. Ako propuste da isplate plate i penzije biće političkih, ali možda manje ekonomskih posledica. Ali, ako propuste da izvrše uplatu Evropskoj centralnoj banci u julu i avgustu, odnosno da isplate svoje obveznice, posledice na tržištima biće mnogo ozbiljnije.“

Grci se pripremaju za loše vesti kaže Joanis Kokoris sa univerziteta Kvin Meri u Londonu:

„Ljudi nastavljaju da povlače noivac iz banaka. Bilo je mnogih pokušaja da se banke rekapitalizuju iz uloga, ali to nije funkcionisalo zbog opšte neizvesnosti pošto ne znamo šta će se desiti sledećeg ponedeljka, pa zatim narednog ili još jednog ponedeljka.“

Ta neizvesnost prati Grčku još od dužničke krize 2008. Ukoliko Atina i Evropska unija ne postignu sporazum u poslednjem trenutku kriza bi mogla da dostigne vrhunac narednih dana kada gotovina počne da nestaje.

XS
SM
MD
LG