Linkovi

Novi paket pomoći Grčkoj


Protesti u Atini
Protesti u Atini

Drugi po redu program pomoći toj zemlji, težak 130 milijardi, trebao bi pomoći toj zemlji da se odmakne od ivice bankrota. Nakon mjeseci pregovora sa eurozonom i Medjunarodnim monetarnim fondom, toj zemlji je otvoren put ka drugoj po redu finansijskoj injekciji ,koja bi joj trebala pomoći na samo da otplati prispjele rate dugova, već i da od grčke države sačini finansijski održivu i štedljivu zemlju.

Sudechi po dosadašnjem razvoju zbivanja i sadržaju poruka kakve su u posljednje vrijeme putovale na relaciji Brisel-Atina i obratno, nema nikakve sumnje da će ministri eurozone donijeti pozitivnu odlku o sudbini Grčke kojoj, ukoliko za tačno mjesec dana ne izmiri prispjele obaveze, prijeti opšti bankrot države, bankrot i crvena karta za izlazak iz eurozone, što nikome ne bi donijelo ništa dobra..

"Nije ničija namjera da Grčku izbaci iz eurozone. To bi bilo loše rješenje za Grčku , ali i jednako loša situacija za eurozonu", kazao je šef euro-grupe Žan Klod Junker.

Nakon što su, jedan za drugim, ispunili sve preduvjete Brisela i Medjunarodnog monetarnog fonda, preduvjete koji su sem novog stezanja kajša za obećanih 130 milijardi tražili i političke garancije grčkih vlasti da će se držati dogovorenog, gosti iz Atine se sa razlogom nadaju dobrim vijestima.

"Optimista sam , ali nam treba jasna politička potvrda euro-grupe", kazao je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Medjutim, ekonomski stručnjaci ne vjeruju da će samo novi program finansijske podrške izvući Grčku iz krize ili, bolje reći, obični ljudi efekte oporavka neće osjetiti još dobar niz godina, sve dok trend iskazivanja minusa-od budžeta do ekonomije-ne zamijene pozitivni pokazatelji. A do tada, nova otpuštanja, beskonačna štednja, nezadovoljstvo onih koji podnose najteže breme i, na širem polju, odsustvo pune stabilnosti za ostatak društva eurozone.

XS
SM
MD
LG