Linkovi

Ciprasov odgovor evropskim partnerima


Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks in parliament before the vote of an anti-poverty bill, the first piece of legislation from the left-wing government, in Athens, March 18, 2015.

Grčki parlament je juče usvojio zakon za borbu protiv siromaštva u nastojanju da pomogne onima koji su najteže pogođeni, kako to vlada naziva, “humanitarnom krizom” u zemlji.

Ovo je prvi zakon o paketu socijalnih mera, koji je usvojila nova vlada premijera Aleksisa Ciprasa, koji je obećao da će ukinuti mere štednje, nametnute Atini, od evropskih kreditora u zamenu za paket pomoći.

"Ako neki misle da izbori ništa ne menjaju, da zemlje ne moraju da održavaju izbore i da nema potrebe da izabrani ministri sede u vladi, onda bi podjednako dobro mogli da vladaju i tehnokrate. Ako ima onih koji sanjaju o tome da će Grčka ignorisati jasni mandat koji joj je narod poverio, po pitanju izvlačenja iz krize i ako ima onih koji odbijaju da poštuju ulogu evropskih institucija, onda mogu da zadrže svoje pretnje tamo gde su one imaju efekta” rekao je Cipras.

Cipras je oštro odgovorio na kritike evropskih partnera, zbog usvajanja novog zakona o suzbijanju siromaštva .

"Šta reći za one koji imaju hrabrosti da pišu na papiru i šalju mejlove. Suočavanje sa humanitarnom krizom u Grčkoj je jednostrana akcija koja nije u skladu sa odlukama evropskih institucija. Šta još reći za one koji od nas traže da zamrznemo donošenje zakona, dok bi se hiljade domaćinstava u Grčkoj smrzavalo, bez struje."

Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pjer Moskovisi je demantovao navode da je Evropska unija pokušavala da spreči Atinu u donošenju pomenutog zakona, ali je rekao da je tačno da je jedan zvaničnik podsetio grčku vladu da treba prvo da se konsultuje sa kreditorima.

Zakon protiv siromaštva je predložen uprkos protivljenju kreditora. On ima za cilj da obezbedi pomoć u vrednosti od 200 miliona eura pretežno domaćinstvima u kojima nema zaposlenih i koja spadaju u kategoriju “izuzetno siromašnih”.

Cipras je danas na marginama sastanka lidera Evropske unije, trebalo da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom, predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i predsednikom evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

XS
SM
MD
LG