Linkovi

Grčki predlog bez ustupaka kreditorima


Grčka u poslednji čas iznela novi predlog kreditorima da izbegne bankrotstvo. Šef Evrogrupe, medjutim, kaže da je prekasno da se produži postojeći paket pomoći Atini

Grčka je u poslednji čas iznela novi predlog medjunarodnim kreditorima, samo nekoliko sati pre isticanja roka za isplatu rate MMF-u, kako bi izbegla bankrotstvo. Iz kabineta grčkog premijera saopšteno je da Atina nudi novi dvogodišnji sporazum koji bi u potpunosti pokrio finansijske potrebe zemlje uz simultano restrukturiranje duga.

Medjutim, kako javlja agencija Rojters, šef evrogrupe Jerun Dejselblum je, posle hitne telekonferencije ministara finansija evrozone, izjavio da je prekasno da se produži postojeći paket pomoći Grčkoj i da će Atina morati da promeni stav prema kreditorima i partnerima iz evrozone pre nego što se pristane na novi paket pomoći Grčkoj. Šefovi evrozone trebalo bi da ponovo razgovaraju u sredu o novim predlozima grčke vlade.

Ako Grčka u ponoć ne isplati ratu MMF-u, direktorka fonda Kristin Lagard će na završetku radnog dana u Vašingtonu podneti izveštaj bordu da Grčka kasni sa isplatom duga, što praktično znači da je Atina u bankrotstvu.

Predlog koji je, u poslednji čas, iznela Atina uključuje pozajumicu iz stalnog fonda za pomoć zemljama Evrozone – Evropskog stabilizacionog mehanizma, a u njemu nema pomena MMF-a. Grčka traži novi, treći paket pomoći da bi do kraja 2017. pokrila svoje isplate dugova.

Vlada je unapred rekla da neće platiti ratu duga MMF-u u iznosu od 1,8 milijardi evra.

“Nismo populisti. Pokušavamo da uradimo pravu stvar za narod”, kazao je grčki ministar finansija, Janis Varufakis. Na pitanje novinara da li će Grčka isplatiti ratu MMF-u odgovorio je kratko - "ne".

Nadu u kompromis umanjila je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da Nemačka, najveći kreditor Grčke, neće ući u nove pregovore pre najavljenog referenduma u Grčkoj.

Napeti pregovori Atine i medjunarodnih kreditora okončani su proteklog vikenda kada je premijer Cipras saopštio da namerava da održi referendum u nedelju, gde će se njegovi zemljaci izjasniti o reformama i merama štednje koje zahtevaju kreditori. On je pozvao Grke da glasaju protiv tih mera, rekavši da će prihvatiti svaki ishod, ali da njegova vlada neće biti ta koja će sprovesti tražene reforme.

Dok su u Atini juče protestovali protivnici mera štednje, danas su protest održale pristalice ostanka u evrozoni. U medjuvremenu, Aleksis Cipras je okupio najviše grčke zvaničnike na hitnom sastanku u prestonici. Medju učesnicima je gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis, koji je pozvao gradjane da na referendumu glasaju za mere štednje, iako je izrazio nadu da će glasanje biti otkazano u poslednjem trenutku. Bivši konzervativni premijer Grčke, Antonis Samaras, je takodje apelovao na javnost da kaže “da” na referendumu.

"Pitanje na referendumu je “da” ili “ne” evru i Evropi. To su upozorili svi evropski lideri. Čak i Socijalisti - Oland, Renci i Šulc. Jasno su stavili na znanje da će “ne” na referendum biti ravno “ne” evru i Evropi. “Ne” bi značilo da se penzije neće isplaćivati, da neće biti plata za radnike u javnom ili privatnom sektoru. Jer presušiće čak i javni prihodi, kompanije više neće moći da plaćaju porez.”

Banke su danas ostale zatvorene, medjutim, grčki ministar finansija je najavio da će sutra biti otvoreno oko 1,000 filijala širom zemlje da bi se penizonerima, od kojih mnogi nemaju platne kartice, da podignu dovoljno novca za ovu nedelju, maksimalno 120 evra.

U Vašingtonu, predsednik Barak Obama izjavio je da je grčka finansija kriza bolno pitanje za Grke i razlog za značajnu zabrinutost, ali više za Evropu nego SAD. On je dodao da ne očekuje veće potrese za američku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG