Linkovi

Grčka i Italija: Srbija zaslužila datum!


Predsednici Grčke i Srbije, Karolos Papuljas i Tomislav Nikolić, Beograd 18. jun 2013.
Predsednici Grčke i Srbije, Karolos Papuljas i Tomislav Nikolić, Beograd 18. jun 2013.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas i ministarka spoljnih poslova Italije Ema Bonino boravili danas u Beogradu.

U Beogradu su danas boravili predsednik Grčke Karolos Papuljas i italijanska ministarka inostranih poslova Ema Bonino. Dvoje visokih zvaničnika poručilo je da je Srbija zaslužila da dobije precizan datum za početak pregovora sa EU.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas poručio je tokom posete Beogradu da Grčka čvrsto podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji i dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora.

Posle razgovora s domaćinom predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Papuljas je istakao da će uključivanje Srbije u zajedničku evropsku kuću biti vrlo značajan razvoj za ceo region.

Dvojica predsednika su razmenila odlikovanja i ocenila da su odnosi Grčke i Srbije izvanredni. Nikolić se zahvalio Papuljasu zbog principijelnog stava u vezi s Kosovom i podrške teritorijalnom integritetu i dodao da je Srbija učinila sve da ispuni uslove za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom:

"Radi se odluci koja će činiti prekretnicu u našoj istoriji. Ta odluka će biti signal Srbiji da li je poželjna da bude deo evropske porodice ili ne. Sa svoje strane, Srbija je učinila sve da ispuni uslove koji su pred nju postavljeni i sada je lopta u evropskom dvorištu", poručio je Nikolić.

Ema Bonino i Ivan Mrkić
Ema Bonino i Ivan Mrkić
U međuvremenu, italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino sastala se sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, posle čega je poručila da će Italija učiniti sve da Srbija dobije jasan datum početka pregovora o prijemu u EU.

Govoreći o nagoveštajima da bi Evropski savet na sednici 28. juna mogao da da samo zeleno svetlo za pregovore sa Srbijom, ali ne i da utvrdi datum njihovog početka, Bonino je rekla:

"Druga glasina ili mogućnost da Srbija dobije samo zeleno svetlo postoji, ali to nije pozicija Italije i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Srbija dobije jasan datum. To je izuzetno važno. Izveštaj Evropske komisije je pozitivan, jasno je da postoje stvari koje treba da budu implementirane, ali, politički govoreći, mi ćemo se boriti da Srbija dobija precizan datum i to bez ikakvih novih političkih ili pravnih uslova".

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić je - govoreći o odnosima sa Srbima sa severa Kosova - rekao da je vlast u Beogradu ubeđena da oni sve više razumeju o čemu se radi u vezi sa briselskim sporazumom i da prihvataju ono što je srpska Vlada 19. aprila postigla sa kosovskim vlastima.
XS
SM
MD
LG